Menu Vind Restaurant
* donderdag 30 november 2017 *

Behind the scenes - november (deel 2)

Susan Aretz – Lifestyle

behindthescenes

Naast alle voorbereidingen voor de nieuwe kerstrecepten (die na Sinterklaas online komen) was er ook genoeg ander leuks te doen. In deel 1 las je al wat ik begin van deze maand uitspookte. In dit deel neem ik je mee in de laatste 2 weken.

Want ik ontmoette één van mijn culinaire idolen, at vis uit blik bij Mister Fish Tales én leerde vlees stoven van een meesterkok. Kom, we duiken achter de schermen.

CocaCola Open_Susan

In gesprek met Coca Cola

Maar als eerste werd ik uitgenodigd om in gesprek te gaan met Coca Cola. Hoewel ik me ernstig afvroeg waarom ik hiervoor gevraagd werd, was het juist mijn kritische houding die daartoe geleid had. We mochten mee discussiëren over de duurzaamheidsplannen van het bedrijf. Iedereen deed dat trouwens vrijwillig!

Een mooi begin is dat de frisdrankautomaten uit scholen en sportkantines verdwijnen.Helaas is er ook nog genoeg waar het bedrijf niet mee aan de slag kan/gaat, zoals mijn voorstel om ook energie en geld te steken in voedingseducatie. Wel complimenten voor de enorm open houding en blik in de keuken van het bedrijf qua ontwikkelingen.

Food tour Tilda rijst

Ik schreef al eens eerder, in een Proefpost artikel en in meerdere recepten, over mijn favoriete rijst van het merk Tilda, maar wist niet dat ze in Nederland vertegenwoordigd worden door PR bureau Kroon op het Werk. Leuk dus om door hen uitgenodigd te worden voor een food tour door Amsterdam-Oost.

Op drie verschillende locaties was er, uit 3 verschillende eetculturen, gekookt met de rijst van Tilda. Dit om de veelzijdigheid qua gebruik te onderstrepen.

Tilda curry house Tilda biryani

We aten Indiase pilau, een Surinaamse Moksi Alesi en een Midden Oosten versie van Biryani. Normaliter gebruik ik de (magnetron) rijst van het merk vooral als begeleiding van een maaltijd, maar het is me meer dan duidelijk dat er véél meer mee kan. Ik duik binnenkort de keuken in voor mijn versie van de Biryani, die ik dan uiteraard ook met jullie deel!

Nigella Lawson in Scheltema

Als je de kans krijgt om één van je culinaire idolen te ontmoeten laat je je dat natuurlijk geen twee keer zeggen. Nigella Lawson kwam namelijk naar boekhandel Scheltema om een uurtje haar nieuwe boek ‘Bij mij aan tafel’ te signeren. Nu ben ik al járen groot fan van haar boeken en heb ze ook serieus bijna allemaal in de kast staan. Ik stuurde haar, voor de zekerheid, een tweet met de vraag of ze het oké vond om die allemaal te signeren 😉

Nigella tweet.jpg  Nigella alle boeken.jpg

En ja hoor, dat vond ze. En dus sleepte ik negen van haar boeken dwars door Amsterdam mee en signeerde ze ze heel geduldig, één voor één. Omdat ze voor mij zo’n enorme inspiratie is nam ik een van mijn eigen boeken voor haar mee. Natuurlijk ook gesigneerd 😉 De review van haar nieuwste boek "Bij mij aan tafel" vind je vanaf volgende week, inclusief een recept, op de site!

Nigella_Susan

Vis uit blik – Bart van Olphen pop-up restaurant

Boekhandel Scheltema heeft patent op leuke events, want de week nadat ik er zelf op de Foodmarket stond hield Bart van Olphen er drie dagen een “Vis uit blik pop-up”. Gerechten uit zijn boek “Vis uit blik” (aanrader!) werden ter plekke door hem bereid en geserveerd. Iedereen mocht aanschuiven.

Wat een eyeopener weer wat je allemaal kunt met kwalitatief goede vis uit blik. We genoten van een heel scala aan gerechten, zoals de witte bonenpuree met makreel uit blik (zó lekker!) en de pasta puttanesca met Bart's eigen tonijn uit blik (mijn favoriete tonijn)

makreel witte bonen_Bart.jpg Puttanesca_Bart.jpg

Jammer dat het een pop-up was, ik zie wel een markt voor een permanente versie van dit mini restaurant. Of misschien moeten bestaande restaurants eens wat meer met deze lekkere visjes gaan doen. In het boek van Bart vind je genoeg inspiratie om ook thuis aan de slag te gaan!

Masterclass stoven met Iers rundvlees

Niets zegt meer winter dan stoofpotjes op het vuur. Hoewel je ook prima in andere jaargetijden kunt stoven (denk aan mijn heerlijke lamsstoofpotjes) is deze periode van het jaar wel bij uitstek het seizoen ervoor. Uren lang pruttelend vlees, dat aan het eind uit elkaar valt van gaarheid. Heerlijk!

Masterclass sukade

Van meesterkok Erik van Loo – van restaurant Parkheuvel – kregen we een masterclass hoe je Ierse sukade kunt bereiden. We zagen hem een House steak creëren, met Taggische olijven. Er werd tartaar van gesneden én een stoofpotje met knolselderij puree. Dat stoofpotje, daar vind je het recept inmiddels van op de site.

stoofvlees thuis.jpg

Ik maakte ‘m thuis met aardappelkroketten en boontjes. Smullen was het!

Op naar de laatste maand van het jaar

Wat is dit jaar voorbij gevlogen, niet normaal! Ik ben alweer volop bezig met wat er komen gaat volgend jaar. Er staan een aantal mooie nieuwe projecten op stapel en de voorbereidingen voor nog een aantal nieuwe opdrachtgevers zijn in volle gang. Super veel zin in!

Maar eerst gaat volgende week het Kerstspektakel van start. Of eigenlijk niet trouwens. Wat het motto van mijn Kerstrecepten op Smulpaapje dit jaar is “doe normaal”. Dus geen stress, geen moeilijk gedoe. Maar juist goed te maken, comfort food recepten waar iedereen blij van wordt. Vanaf 6 december staan ze allemaal voor je klaar!

 

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier