Menu Vind Restaurant
* vrijdag 27 mei 2016 *

Artisjokken met een mosterddip

Susan Aretz – Recepten

Het doet mij denken aan Italië, waar ik ze – meer dan tien jaar geleden – voor het eerst at. Verse artisjokken met een mosterddip erbij. De blaadjes van de artisjok afplukken, dopen in het lekkere sausje. Net zo lang tot je bij het artisjokhart uitkomt. Puur genieten.

En daar hoef je nu niet meer voor naar Frankrijk of Italië, dat doe je vanaf nu gewoon thuis. Want als je water kunt koken, kun je ook artisjokken maken. Kijk maar!

Voor 2 personen, als voorgerecht

2 artisjokken
1tl honingmosterd (ik gebruikte die van Maille)
1tl balsamico (ik gebruikte de bloedsinaasappelbalsamico van Foodelicious)
1el lekkere olijfolie
zout & peper

Verder nodig: grote pan

Artisjokken koken

Zet de pan met water op het vuur en breng aan de kook. Snijd de steel van de artisjok zo kort mogelijk af en leg ze in het water. Laat zachtjes koken, ongeveer 25 minuten, tot de onderste blaadjes heel makkelijk los laten. De tijd zal afhankelijk zijn van de grootte van de artisjokken dus controleer het, voordat je ze afgiet.

Vinaigrette bij artisjokken

Voor de dip, die heel chique ook wel vinaigrette wordt genoemd, meng je alle ingrediënten tot een sausje. Proef vooral ook even, want wil je meer van het een of ander dan kun je dat natuurlijk toevoegen! Breng op smaak met matig zout en peper.

Tip: zo eet je een artisjok

Trek de blaadjes los van de artisjok, en schraap met je tanden het onderste deel uit het artisjokblaadje. Als alle blaadjes op zijn blijft het ronde deel van de artisjok over. Dat is bedekt met wat men 'hooi noemt. Dat snijd je 'helemaal weg. Daaronder zit namelijk het artisjokhart verstopt, wat veel mensen het lekkerste deel vinden. Snijd in stukken en doop ook lekker in de vinaigrette. Mmmmm!

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier