Menu Vind Restaurant
* zondag 8 december 2019 *

Arancini – Italiaanse risotto bitterballen met Parmaham

Susan Aretz – Kerst recepten

borrelhapjekerstkerst2019oudennieuw

Oké, officieel zijn het natuurlijk geen bitterballen. Maar als je ze ergens mee kunt vergelijken, lijken ze het meest daar op. Arancini zijn gefrituurde balletjes op basis van rijst. Ik heb er voor gekozen om ze te maken op basis van een afgekoelde risotto.

Het fijne daarvan is dat je het in zijn geheel super kunt voorbereiden, maar vooral ook dat het romig en rijke van de risotto terugkomt in het eindresultaat. Je weet niet wat je proef!

Kerstborrelhapje_arancini_smulpaapje

Dit heb je nodig om zelf arancini te maken (15-20 stuks)

Voor de risotto

1 ui, fijn gesnipperd
2 tenen knoflook, fijn gesnipperd
2 el neutrale olie
250g risottorijst
100ml witte wijn
900ml groentebouillon
125g geraspte Parmezaanse kaas
70g Parmaham, fijn gesneden
1el ricotta

om te paneren
bloem
paneermeel
2 eiwitten, losgeklopt

verder nodig: frituurpan of een gietijzeren pan met ongeveer 1,5 liter zonnebloemolie

De basis van arancini is een goede risotto

Daar beginnen we dus mee. Fruit in de warme olie de ui en knoflook 5-10 minuten zachtjes aan. Doe de rijst er nu bij en schep die goed om en bak een minuutje mee. Blus dan af met de witte wijn en roer tot alle vocht is opgenomen (wil je geen wijn gebruiken, dan sla je deze stap over). Daarna gaat soeplepel voor soeplepel de bouillon erbij.

Tussendoor roer je tot het vocht is opgenomen, voordat je een volgende hoeveelheid bouillon erbij doet. In totaal ben je 20-25 minuten bezig voordat de rijst beetgaar (al dente) is. Proef dan ook na 20 minuten hoever je bent. Tevreden? Dan meng je de geraspte kaas, ricotta en ham door de risotto. Breng alles op smaak met zout en peper en laat volledig afkoelen. Zet daarna, afgedekt weg in de koelkast, tot je borrelmoment.

Italiaanse bitterballen met risotto

Vlak voordat je je arancini gaat frituren paneer je ze. Zet hiervoor drie diepe borden of kommetjes op je aanrecht en één groot bord. In je drie diepe borden gaat in de ene een laag bloem, in de andere een goeie hoeveelheid paneermeel en in de laatste de twee eiwitten die je met een garde goed losklopt.

Schep nu, net als dat je dat bij bitterballen doet, een flinke lepel uit de opgesteven risotto en rol die met vochtige handen tot de grootte van een golfballetje. Rol die door de bloem, dan door het eiwit en tot slot goed door de paneermeel. Leg op een groot bord, terwijl je de rest van de vulling op dezelfde manier verwerkt.

Frituren van arancini

In de tussentijd verhit je je frituurpan, of als je die niet hebt (zoals wij) een grote, gietijzeren pan met genoeg zonnebloemolie. Om te weten of je olie heet genoeg is laat je er (als je geen thermometer hebt) een kruimel in vallen. Als die snel en bubbelend omhoog komt is je olie heet genoeg.

Frituur nu je gepaneerde arancini in ongeveer 2-3 minuten rondom goudbruin en krokant. Laat uitlekken op een goede hoeveelheid keukenpapier. Ik serveer deze Italiaanse bitterballen puur, omdat er in de arancini zelf zoveel smaak en romigheid zit. Geniet ervan!

Wat drinken we erbij

Er zijn steeds meer te gekke alcoholvrije drankjes op de markt. Ik hou van de ouderwetse crodino (die er tegenwoordig ook in een lekkere Rosso variant is) maar op de foto zie je een van de vier varianten van Non Such Shrubs. Daar schreef ik hier uitgebreider over.

Inspiratie voor nog meer borrelhapjes vind je hier.

 

 

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier