Menu Vind Restaurant
* maandag 27 juli 2015 *

Smulpaapjes ultieme basisvoorraad

Susan Aretz

lifestyle

Er zijn mensen die gelukkig worden van een inloopkleding- of schoenenkast. Ik ben extreem gelukkig met onze inloopvoorraadkast. En oké, hij is niet zo groot als de Hollywood versie van de walking closet, maar ik kan er toch minstens wéken uit koken, zonder iets anders dan verse ingrediënten te hoeven halen.

Een goede voorraad is wat mij betreft ideaal voor als je een keer laat thuis bent en geen zin meer hebt om via de supermarkt te gaan voor boodschappen. En in mijn geval ook ideaal als je een keer om 6u ’s ochtends wat lekkers wilt bakken. Met deze basisvoorraad grijp je dus nooit meer mis!

Ultieme basisvoorraad

Ik geef je een kijkje in mijn standaard basisvoorraad. Oftewel, wat is de ultieme voorraad om altijd in huis te hebben en wat kun je er mee maken?

Voorraadkast

bakpoeder & baking soda - zeker als je regelmatig bakt een must!)
chocolade - minimaal 70% om mee te bakken, alle andere chocola om lekker te snoepen)
couscous - ideaal voor een snelle maaltijd
gedroogd fruit, zoals rozijnen en/of abrikozen 
havermout- nog steeds geen liefhebber om het als ontbijt te eten, des te meer om mee te bakken
honing - kies voor een goede kwaliteit, dat verschil proef je!
eieren, maat L 
kappertjes - lekker door de pollo tonato
kikkererwten (in blik of gedroogd) - voor een snelle maaltijd
kokosmelk - onontbeerlijk voor een goede curry
ongezouten noten (walnoten, hazelnoten en/of amandelschaafsel)
pasta, gedroogd (pasta is áltijd een goed idee)
piccalilly, lekker bij álles (mijn favoriet is van Picnic in the Park)
rijst, (zilvervliesrijst en risottorijst) - maak ook eens rijst uit de oven
suiker, (in ieder geval kristalsuiker, liefst ook donkere en lichte basterdsuiker)
tarwebloem, patentbloem en 00-bloem (die laatste voor o.a. verse pasta)
tomatenblokjes op sap - voor een snelle tomatensaus
tonijn in blik, op water  - voor een budget pastagerecht of lunch
vanille-extract (géén essence) 
zelfrijzend bakmeel

Kruidenkast

azijn, (mijn favoriet; mangoazijn!)
balsamicoazijn (hoe ouder hoe lekkerder)
gedroogde kruiden zoals paprikapoeder, gemberpoeder, nootmuskaat, gemalen komijn, uipoeder, knoflookpoeder, oregano, basilicum
garlic zout (via Foodelicious)
gerookt zeezout (heerlijk over een gekookt eitje)
keukenzout
Maldon zout
olijfolie, neutraal om in te bakken 
olijfolie, de lekkerste die je kunt betalen (mijn favorieten, zoals de citroenolie komen van Foodelicous)
zonnebloemolie

Groente en fruit

aardappels - je kunt er mee mee dan alleen koken
appels - wat kun je er niet mee maken?
bananen  - meer dan alleen een tussendoortje
citroenen - ook lekker om mee te bakken
knoflook, gedroogd of vers 
verse kruiden, (zoals platte peterselie, munt en bieslook) - en de restjes gebruik je hiervoor
paprika, geel en rood - om rauw te snoepen of om mee te koken
sjalotjes 
tomaten, gewone en cherrytomaten - zo veelzijdig te gebruiken
uien (wit en rood)

Koelkast

Champagne, voor je het weet heb je iets te vieren dus je kunt maar beter een flesje koud hebben liggen ;-)
kaas naar keuze, geraspt  
Parmezaanse kaas aan een stuk 
mayonaise, (mijn favoriet blijft DL citroenmayonaise)
melk, halfvol (Arla)
mosterd, (Dijon-mosterd, maar ook Zaanse grove mosterd)
panko (gedroogde broodkruimels, verkrijgbaar bij de toko) 
ricotta - voor allerlei lekkere gerechten
roomboter, ongezouten om mee te bakken, gezouten voor op brood
spekblokjes, liefst pancetta of gerookt spek 
wijn, standaard ligt er een fles wit koud o.a. voor risotto
yoghurt, halfvol

Vriezer

brood, vers van de bakker ingevroren 
doperwtjes, biologisch  (de tuinerwtjes van AH vind ik het lekkerst)
fruit, in ieder geval bosbessen (voor blueberry pancakes natuurlijk!)
frietjes, ovenfrietjes in ons geval. De lekkerste vind ik de Crunchovenfriet van Aviko)
groenten, in ieder geval bloemkool, broccoli en erwtjes
kip, van goede komaf. - Zó veelzijdig in gebruik
roomboterbladerdeeg - voor bijvoorbeeld een snel gebakje
stokbrood, vers van de bakker ingevroren 
vis, liefst vers van de visboer en daarna ingevroren, bijvoorbeeld zalm en/of schelvis - je kunt er echt alle kanten mee op
vlees, altijd van de slager of via koop een koe - leef je uit!

En jij?

Wat heb jij áltijd in huis. Waar kun je niet zonder? En wat is dan jouw 'go to' recept uit de voorraadkast? Deel je het met ons?

 

Eén reactie

Reactie van Marianne

Naast alles wat je noemt, heb ik graag gecondenseerde melk in huis. Lekker om mee te 'bakken'. Miljonairscake bijvoorbeeld.

Mijn voorraadkast ziet er helaas wat minder georganiseerd uit. Doe mijn best, maar binnen een paar dagen....

Reactie formulier