Menu Vind Restaurant
* donderdag 31 oktober 2013 *

Smulpaapje interviewt! - Antichic

Susan Aretz – Smulpaapje Interviewt!

Smulpaapje.nl gaat over kinderen en lekker (uit) eten. Wij zijn van mening dat al van een jonge leeftijd smaak aangeleerd kan worden. Thuis, maar ook als er uit wordt gegeten. Veel restaurants serveren nog de standaard kindermenu gerechten. Smulpaapje zet juist die restaurants op de kaart die meer bieden dan dat en die bijdragen aan de smaakontwikkeling van kinderen.

In 'Smulpaapje interviewt!' laten we, ter inspiratie, bekende en mindere bekende chefs aan het woord over (hun visie op) kinderen en (uit) eten. In de vorige editie spraken we Erik van Loo, chefkok van restaurant Parkheuvel. Deze week culinair echtpaar Ron en Ank van restaurant Antichic uit Rotterdam.

“Ook kinderen krijgen bij ons een topbeleving!”

Ron en Ank (twee dochters) zijn sinds 2004 eigenaar van Cappucino Rotterdam en 7 jaar geleden kwam daar Restaurant Antichic bij. Het concept voor beide zaken is dat zij uitgaan van een beleving. Een beleving zoals ze die zelf ook graag zien; vriendelijk met passie!  In Antichic staat vers en topkwaliteit voorop,  maar daarnaast is er veel ruimte om uit te leggen, te vertellen en te proeven, kortom interactie met hun gasten. En over kinderen en (uit) eten hebben ze ook zo hun mening. We spraken dit sprankelde duo hierover.

Wat is jullie (algemene) visie als het gaat om kinderen en eten?

"We overleggen altijd met de gast wat hun kinderen wel of niet lusten en daar passen we ons ‘kindermenu’ op aan .We hebben geen frituurpatat of appelmoes in huis, dus dat is makkelijk (lachend). Omdat we zelf twee dochters hebben (8 en 18 jaar) weten we wel wat kindtoegankelijk is. Dus saus/jus apart, kleine porties, fijner gesneden, als eerste hun bord .

We zijn van mening dat kinderen ook een top eetbeleving moeten hebben en dat een avondje restaurant niet de avond is om veel nieuwe dingen te proeven [wel een hapje van hun ouders natuurlijk]  dat hoort thuis al aan bod geweest te zijn … En weet je hoeveel keer kinderen iets moet proeven voor ze definitief weten of ze iets wel of niet lust? 14keer!"

Als het gaat om smaak thuis, wat zou dan jullie tip/advies/suggestie zijn?

"Ligt wel aan het kind en dat ken je zelf het beste. Maar wat ons betreft, geen druk erop leggen. Onze oudste wilde nooit iets proeven , dus daar werd alles heel fijn verwerkt in de gerechten dat ze wel de smaak maar niet het mondgevoel ervan had, bijvoorbeeld bij champignons. En met de jongste, die wil alles proeven, (lachend) nou behalve paard en slakken dan..."

Wat aten jullie zelf  vroeger graag?

Ron:  "Alles wat vers was, vooral de groente, want die doorgekookte bende brrrrrrrrrr   En ik hield van hartig!"

Ank:  "Sliptongetjes met sla,tomaat en komkommer met gebakken aardappeltjes. Dat is nu nog wel favoriet!"

Was er ook iets wat je echt niet lustte?

Ron: "Ik lustte alles, behalve als er koud verwerkt ei in zit, dan lust ik niks!"

Ank: "Mmm, traditionele spruitjes en soep ben ik geen voorstander van."

Stel, je krijgt de vrije hand. Hoe ziet jullie ideale kindermenu er dan uit?

"Het ideale kindermenu bestaat volgens ons niet, zoveel kinderen zoveel smaken maar wel: alles vers!"

Wat is jullie advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

"Die mogen zich weleens in kinderen gaan verdiepen! Niets leukers om te zien dan dat de kinderen een mooi opgemaakt bord krijgen en ze het nog lekker vinden ook! En schenk hun drinken in een champagneglas als aperitief en gedurende de avond hun drinken in wijnglazen. Oh, die gezichten dan, priceless!"