Menu Vind Restaurant
* dinsdag 19 november 2013 *

Smulpaapje interviewt! - Alain Caron

Susan Aretz – Smulpaapje Interviewt!

Smulpaapje.nl gaat over kinderen en lekker (uit) eten. Wij zijn van mening dat al van een jonge leeftijd smaak aangeleerd kan worden. Thuis, maar ook als er uit wordt gegeten. Veel restaurants serveren nog de standaard kindermenu gerechten. Smulpaapje zet juist die restaurants op de kaart die meer bieden dan dat en die bijdragen aan de smaakontwikkeling van kinderen.

In 'Smulpaapje interviewt!' laten we, ter inspiratie, bekende en mindere bekende chefs aan het woord over (hun visie op) kinderen en (uit) eten. In de vorige editie spraken we met tweesterrenchef, Edwin Vinke. Dit keer spreken we met culinaire wervelwind Alain Caron.

“Die menu’s met kip en appelmoes? Van de kaart ermee! Zo simpel is het!”

Geboren in Frankrijk is Alain Caron in Nederland inmiddels een culinair fenomeen. Spreek hem over eten en je wordt overdonderd door zijn verhalen, kennis en beroemde kennissen. Hij heeft als cuisinier gediend in bekende sterrenrestaurants, diverse kookboeken uitgebracht en zo goed als iedere beroemde chef-kok op aarde geïnterviewd. Ook kennen we Alain van zijn televisieoptredens, onder meer bij Junior Masterchef. Wij spraken hem over kinderen en (uit) eten, en daar heeft deze wervelwind een zeer duidelijke mening over!

Wat is jouw (algemene) visie als het gaat om kinderen en (uit) eten?

“Het gaat in Nederland in de basis niet goed, omdat ook veel ouders niet goed eten. Hoe kun je dan je kinderen opvoeden en kennis laten maken met lekker en goed eten. Vertel aan tafel hoe groente groeit, hoe vis wordt gevangen, hoe boeren werken, wat in de keuken gebeurt. Wedden dat kinderen dan wel aan tafel blijven zitten?"

Wat at jezelf vroeger graag?

“Een sandwich met boter en chocola. Maar ook kip en waterkers met friet ( die van mijn mama!) Smakelijk vond ik ook oesters,ossentong vinaigrette,tarte tatin. De lijst is eindeloos (lacht)”

Was er ook iets dat je niet lekker vond?

“Ik moest alles proeven van mijn moeder. Pas dan mocht ik zeggen of ik iets lekker vond of niet. Maar ik lustte eigenlijk alles!”

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij kinderen, wat is dan jouw advies/tip/suggestie?

“Laat ze alles proeven. Neem ze overal mee naar toe en ga met ze uit eten. Naar McDonalds? Niet vaker dan één keer in de drie jaar!!”

Stel, je krijgt de vrije hand. Hoe ziet jouw ideale menu voor kinderen er dan uit?

“Ik zou een menu maken met als basis groenten. Erbij een stukje vis, wat rijst, en veel verse kruiden. Als dessert bijvoorbeeld vers fruit. En eet niet vaker dan één keer per week vlees!”

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

“Die menu’s met kip en appelmoes? Van de kaart ermee! Zo simpel is het!”

 

2 reacties

Reactie van Nanda

Helemaal mee eens. Kip met appelmoes moet weg; alsof kinderen geen smaakpapillen hebben. Maar verwacht van een kind niet meer dan de ouder hem geeft.

Reactie van jolanda

ik hoop eindelijk een goede maaltijd voor kinderen in een restaurant. want dat is echt een drama. Ik las op internet bij een restaurant dat ze kind vriendelijk zijn!! ik bellen en vroeg naar het kinder menu, eh ja nee we hebben wel een kinderstoel... En wat et doen al je kind geen friet lust? dan blijft er bar weinig over nu eet hij gewoon met ons mee!

Reactie formulier