Menu Vind Restaurant
* maandag 2 maart 2015 *

Smulpaapje eet : Seizoensgroente (maart)

Susan Aretz

seizoensgroente

Dit is best een lastige maand als het gaat om seizoensgroente. Niet dat er niet volop lekkere seizoensgroente is, maar die wordt veelal geïmporteerd. Logisch, want we hebben nog niet echt lekkere zonnige dagen.

Gelukkig is er ook genoeg keuze uit Nederlandse groente en daarom staat deze maand de witlof in het zonnetje!

Witlof

Witlof wordt in twee etappes gekweekt. Als eerste wordt tussen half mei en juni het zaad gezaaid, zodat de wortels van de witlof kunnen groeien. Na de oogst, van oktober tot en met december, worden deze donker bewaard. In het donker groeien ze op die wortel weer iets verder.

De witlofwortels worden in koelcellen bewaard en kunnen daar ieder moment uit gehaald  worden, om in bakken water te worden gezet. In drie weken groeit uit die wortel vervolgens de witlof uit zoals wij ‘m kennen. Door deze manier van telen is er eigenlijk het hele jaar witlof uit Nederland verkrijgbaar.

Voedingswaarde

Witlof zit vol met calcium en vitamine C. Per 100g zit er maar liefst 20 mg calcium in witlof.

Wat maak je met witlof

Witlof kun je rauw én gekookt bereiden. In tegenstelling tot tientallen jaren geleden wordt de witlof tegenwoordig gekweekt zonder het bittere hart, wat je er dus eigenlijk ook niet meer uit hoeft te snijden.

Onze favoriete witlofrecepten

Verwerk het rauw tot een salade of kies voor de klassieker witlof ham & kaas. Maar je kunt nog veel meer maken met witlof, kijk maar -> recepten met witlof

Seizoensgroente en -fruit in maart

En deze maand is er nog meer heerlijks goed en betaalbaar verkrijgbaar, zoals aardpeer, andijvie, grapefruit, knolselderij,komkommer, koolraap, pastinaak, prei, raapstelen, radijs, rode kool, rode biet, savooie kool, spitskool, veldsla, witte kool, wortel,

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier