Menu Vind Restaurant
* woensdag 30 september 2015 *

Smulpaapje eet - Seizoensgroente (oktober)

Susan Aretz

Gedurende het hele jaar is er een toestroom van aardappel, vier keer per jaar wordt er geoogst. Maar nog niet eerder zetten we de aardappel in het zonnetje. Hoog tijd dus.

Want deze multifunctionele rakker verdient dat zeker. Waarom eigenlijk?

Wat weten we over aardappels?

Na rijst, tarwe en mais is de aardappel een van de belangrijkste gewassen wereldwijd, die ook het meest gegeten wordt. Dat wisten ze in Zuid Amerika, waar de aardappel oorspronkelijk vandaan kwam al. Sinds de 16e eeuw is ook Europa overtuigd. In ons land is de aardappel vaak het startpunt van de maaltijd. In andere landen wordt hij meer als groente gegeten.

Aardappels zijn er in drie types

-       Vastkokers (ideaal voor bijvoorbeeld ovenaardappeltjes)

-       Droogkokers (kruimiger en dus perfect voor puree)

-       Vastkokers vallen tijdens het koken uit elkaar

Voedingswaarde

Naast een flinke hoeveelheid koolhydraten, die je nodig hebt, zit de pieper ook bomvol vitamine B6 en vezels

Wat maak je met aardappels?

Waar zullen we eens beginnen, want de aardappel is enorm veelzijdig! Aardappels met jus is aan mij niet besteed, maar als je er pannenkoekjes van maakt word ik wel weer enthousiast. Natúúrlijk maak je, zeker in deze periode van het jaar, een lekkere stamppot met aardappels. En zomers is geen barbecue compleet zonder een gepofte aardappel. Maar wist je dat je met de puree ook fantastische viscakejes kunt maken? En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Alle aardappelrecepten op Smulpaapje vind je hier, en dat zijn er nogal wat!

Seizoensgroente oktober

Maar er is deze maand nog meer lekkers op de markt. Wat dacht je van andijvie, bloemkool, broccoli, knolselderij, koolrabi, paprika, prei, rode kool, savooikool, snijbonen, spinazie, spruiten, tomaat, uien, venkel, witlof, witte kool en wortelen.

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier