Menu Vind Restaurant
* dinsdag 1 december 2015 *

Smulpaapje eet - Seizoensgroente (december)

Susan Aretz

seizoensgroente

Sluitkoolgewas, ik vind het 10x woordwaarde. Een prachtige benaming voor kolen die met gesloten bladeren groeien, zoals onze seizoensgroente van de maand; de rode kool.

Een ondergeschoven kindje in de keuken deze kool, terwijl het een super gezonde groente is met meer vitamine C dan de sinaasappel. Tijd dus om deze gesloten kool open te breken en in het zonnetje te zetten!

Wat weten we van rode kool

Het is een van de oudste koolsoorten in Nederland. Van oudsher wordt ‘ie vooral in Noord Holland geteeld. Er kan vier keer per jaar geoogst worden, vanaf juni tot laat in het najaar. (bron: Wikipedia) Rode kool wordt vooral warm en in het najaar/winter veel gegeten, maar ook rauw (en heel fijn gesneden) is ‘ie heerlijk in een salade.

Voedingswaarde

Het is een waar vitamine C bommetje, die rode kool. Maar liefst 60mg per 100g rode kool. Ter vergelijking, in 100g sinaasappel zit 50mg vitamine C. Maar ook je dosis Calcium krik je omhoog met een portie rode kool, 50mg maar liefst.

Wat maak je met rode kool

Zoals gezegd, rode kool wordt vooral warm gegeten. Traditionele gestoofde rode kool met een appeltje. Heerlijk! Ik vind het persoonlijk ook erg lekker als cole slaw. Gemarineerd in een yoghurt dressing houdt de kool wel z’n bite, maar is ‘ie makkelijker te eten.

Onze favoriete recepten

Dit zijn onze favorieten: Uiteraard de klassieke rode kool met appeltjes. En een moderner gerecht is deze Taco met eend & rode kool Wat maak jij het liefst met rode kool?

Seizoensgroente december

Wat kun je deze maand nog meer vers van het land eten? Denk eens aan; andijvie, knolselderij, pastinaak, pompoen, prei, rode bietjes, savooikool, spruitjes, witlof, witte kool, wortelen

Dit was de laatste aflevering van deze maandelijkse rubriek seizoensgroente. Alle eerdere edities vind je hier.

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier