Menu Vind Restaurant
* dinsdag 18 juli 2017 *

Mosselseizoen van start

Susan Aretz – Smulpaapje ontdekt

smulpaapjeontdekt

Als geboren Zeeuwse laat je de kans om de eerste mosselen van het seizoen mee op te vissen natuurlijk niet liggen. Dus toog ik eind vorige maand, op woensdagochtend vroeg, naar de haven van Yerseke, om aan boord te stappen van de YE100.

Na ontvangst met de lekkerste verse Zeeuwse bolus ooit voeren we kort daarna, met een boot vol journalisten, bloggers en cameralui, de Oosterschelde op. Op jacht naar de eerste mosselen van het nieuwe mosselseizoen.

Mosselboot2 Smulpaapje

Mosselen uit Zeeland

De meeste mosselen uit Zeeland verdwijnen overigens naar onze Zuiderburen, maar gelukkig blijft er genoeg over voor de Nederlandse markt. Het mosselseizoen gaat eind juni van start en loopt tot en met februari ongeveer. Maar een mosselvisser zit nooit zonder werk. Want de mosselen moeten gezaaid, gecontroleerd én gevangen worden. Een arbeidsintensief proces, dat vaak nog van vader op zoon over gaat.

Mossels of mosselen

Wat is nou de juiste spelling, vraag ik menig professioneel mosselman aan boord (want het zijn toch wel allemaal mannen, in de mosselindustrie…) Wat blijkt, de Belgen zeggen mossels, de Nederlanders mosselen. En wat betreft de mosselmannen, het mag allebei als ze maar gekocht worden 😉

Verse mosselen

De mosselen die gevangen worden, worden veelal verpakt in juten zakken, waarbij de mosselen dicht op elkaar worden ingepakt waardoor ze blijven leven. De mosselen in de supermarkt zitten in plastic bakken die worden voorzien van een zuurstof stofje waardoor de mosselen eigenlijk slapen, maar dus ook nog steeds leven.

Hoe weet je of een mossel nog goed is?

Mosselen horen namelijk nog te leven als ze vers zijn. Daarom is het ook zo belangrijk om mosselen die na drie keer tikken niet dicht gaan, of die na het koken niet opengaan weg te gooien. Dan zijn ze niet goed meer!

Rauwe mossel proeven

Nadat we hebben gezien hoe de mosselen worden opgevist, is het tijd om ze te gaan eten. Aan boord eet ik mijn eerste rauwe mossel ooit. Eigenlijk net als een oester, zó uit de schelp. En dat is vele malen lekkerder dan ik ooit had gedacht. En omdat ‘ie zo vers uit de Oosterschelde is gevist durf ik dat ook aan.

Lunchen met mosselen

Op een zandplaat, die maar een paar uur per dag droogvalt, midden in de Oosterschelde gaan we van boord en genieten we van de heerlijkste, verse mosselen. Simpel, in hun vocht met een heel klein beetje groente. Meer hebben ze eigenlijk ook niet nodig. En ze zijn dit seizoen ook wel uitzonderlijk lekker. Ze zijn misschien zo vroeg in het seizoen nog klein van stuk, maar meer dan groots qua smaak!

mosselpannetje Oosterschelde

Mosselen met kinderen

Ik vermoed dan ook dat ze bij ons thuis ook nog menigmaal op tafel zullen komen, want juist met kinderen is dit zo heerlijk om te eten. Lekker met je vingers, frietjes of stokbrood erbij en smullen maar! Je vindt overigens al een aantal mosselrecepten op de site. Wat is jouw favoriete manier om ze te maken!

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier