Menu Vind Restaurant
* vrijdag 28 juli 2017 *

Koken op vakantie – mijn tips

Susan Aretz – Smulpaapje ontdekt

oostenrijkvakantiekoken

Als wij in de zomer met vakantie gaan doen we dat eigenlijk altijd in een accommodatie waar ik ook zelf kan koken. Want hoewel ik me vlak voor de vakantie altijd heilig voorneem nu eens twee weken níet in de keuken te staan kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan.

Dus sleep ik standaard een aantal dingen mee van huis. Niet alleen omdat ik ze al heb (en dubbel aanschaffen echt zinloos vind) maar ook omdat ik weet dat ik dan met weinig moeite toch iets lekkers op tafel kan zetten!

vakantiekoken_2017

Wat gaat er standaard mee op vakantie?

Naast een aantal essentiële ‘gadgets’, zoals mijn eigen messen, rasp en spatels (waarom hebben vakantiehuisjes eigenlijk geen spatels in hun keuken, onmisbaar!) neem ik áltijd mijn eigen percolator, melkopschuimer en (Moyee) koffie mee. Ik vertik het om mijn (vakantie)dag zonder fatsoenlijke koffie te beginnen!

Kruiden en smaakmakers maken het verschil

Daarnaast gaan er een aantal kruiden mee. Die maken voor mij qua koken écht het verschil. En met een aantal in je keuken kun je volop verschillende gerechten maken. Naar Oostenrijk nam ik dit jaar het volgende rijtje mee. Vlnr op bovenstaande foto zijn dat:

Kappertjes, bouillonblokjes, tomaten in blik, oregano, Kalamataolijven, knoflookpoeder, zwarte peper, basilicum, kaneel, tijm, gerookt paprikapoeder, Maldon zout, plantaardige olie, goede azijn (dit is de frambozenazijn van Foodelicious) en lekkere olijfolie (de Liá griekse olijfolie, ook weer van Foodelicious) Ter plekke kocht ik nog verse basilicum.

Koken op vakantie

Met deze basiskruiden, smaakmakers en een aantal andere voorraadkastingrediënten zoals pasta en couscous én natuurlijk (lokale) verse groente zet je dan heel gemakkelijk én snel verse maaltijden op tafel. Dit is wat ik onder andere maakte gedurende twee weken vakantie in Oostenrijk:

pasta gehaktballetjes.jpg

Pasta met courgette, champignons, rode paprika, gehakt, tomatensaus en verse basilicum

couscous_vakantiekoken.jpg

Couscous met kalkoenfilet, gele en groene paprika, restje champignons, verse tomaten, tomaten uit blik en tomatencouscous

spatzle en schnitzel_vakantiekoken.jpg

Verse spätzle (ter plekke gekocht, maar zelfmaak recept volgt!), met broccoli en zelf gepaneerde schnitzel (daar gebruikte ik gekochte croutons voor, die ik aan gort stampte met de onderkant van een glas 😉 )

bananenpancakes_vakantiekoken.jpg

Ook een lekker ontbijtje maak je heel gemakkelijk op vakantie. Met 3 overrijpe bananen, twee theekoppen bloem, wat melk, 2 eieren en lekker wat kaneel maakte ik deze banana pancakes. Om het nóg lekkerder te maken bakte ik er wat bacon bij uit.

lunchsalade met perzikenrauweham_vakantiekoken.jpg

Van deze lunchsalade ga ik jullie binnenkort het volledige recept geven, want die was me toch lekker. En zó in elkaar gedraaid!

pastasalade Caprese_vakantiekoken

 

Ook het recept van deze lauwwarme pasta zal ik binnenkort met jullie delen. Ik zag op de Instagram van Annabel Langbein hoe zij een dergelijke pasta in Griekenland maakte en het inspireerde mij tot de Italiaanse versie ervan. Het recept volgt z.s.m.

Oh en voor de dagen dat ik geen zin had in koken, waren er gelukkig nog genoeg plekjes om lekker (warm) te lunchen, of ’s avonds gewoon heel gemakkelijk een pantosti (met Emmenthaler, een aanrader!) te maken. Het is tenslotte ook voor mij vakantie (geweest) 😉

Wat kook jij op vakantie?

Daar ben ik eigenlijk wel benieuwd naar. Kook jij op vakantie en zo ja, wat zijn de favoriete gerechten van jouw gezin?

 

Eén reactie

Reactie van Linda

Wij maakten op de camping vorig jaar de pasta carbonara en ik nam tomatensoep mee uit de vriezer. En de broccoli aardappel schotel gemaakt

Reactie formulier