Menu Vind Restaurant
* zondag 28 juni 2015 *

Het Tofu(pedia) charme offensief

Susan Aretz – Smulpaapje ontdekt

lifestyle

Hoe vaak kook jij met tofu? Eerlijk zeggen! Ik eigenlijk nooit. En dat terwijl wij wel bewust regelmatig vegetarisch eten en ook af en toe vleesvervangers gebruiken. Maar op de een of andere manier zit het eten van tofu niet in ons systeem.

Dat het imago van deze plantaardige vleesvervanger niet geweldig is helpt daar waarschijnlijk niet bij. Reden genoeg voor producent van soja, SoFine om een charme offensief te beginnen!

Tofu, Tahu, Tahoe

Welke naam je er ook aan geeft, de basis van tofu is soja. Qua uiterlijk doet het denken aan verse kaas, maar het is gemaakt van gestremde sojamelk en daardoor heel eiwitrijk en een perfecte toevoeging aan de maaltijd als je geen vlees wilt eten. Tofu is daarna een vitamine en mineralen bommetje en bevat kalium, fosfor, magnesium, calcium, ijzer, zink en de vitamines A, B1, B2, B3, B5, E én foliumzuur.

Tofupedia

Tofu wordt over de hele wereld in allerlei gerechten gebruikt. De Oosterse keuken kent misschien wel de meeste variaties. Denk maar aan bijvoorbeeld misosoep, of de boontjes met tofu bij je rijsttafel. Maar er kan nog veel meer met tofu en daarom is er nu de website Tofupedia. Gelanceerd door SoFine Foods in samenwerking met food trendwatcher Anneke Ammerlaan, om te laten zien wat er allemaal nog meer met tofu kan.

Koken met sterren

Wij werden uitgenodigd om die variatie ook aan den lijven te ondervinden tijdens een kookworkshop. Onder leiding van sterrenchef Niven Kunz en masterchef kandidaat Naresh Ramdjas werden een tweetal gerechten gemaakt waarbij tofu de basis was. Maar al voordat we gingen koken werden we getrakteerd op een aantal gerechtjes, gemaakt met tofu.

Een cocktail met vloeibare tofu, gerookte tofu met tomaat, een salade van krab met gebakken tofu en (mijn persoonlijke favoriet) geroosterde groente met gebakken tofu en uiencompote.

Divers product

Soja is neutraal van smaak. Dat maakt dat je er alle kanten mee op kunt. Laat het marineren, gebruik volop kruiden, bakken, frituren, het kan er allemaal mee. De textuur is afhankelijk van hoe je het gebruikt. Ik merk dat ik het persoonlijk het lekkerst vind als er toch wat ‘bite’ aan zit. Anders vind ik ‘m toch te sponzig en onaantrekkelijk om op te kauwen.

Aan de slag

Wil jij meer weten over tofu of ook met tofu aan de slag, neem dan eens een kijkje op de site van Tofupedia en laat je inspireren door de recepten die er op verzameld worden. Je kunt daar overigens ook aan bijdragen als je zelf een lekker recept maakt met tofu door je recept te delen. Heel benieuwd naar alle nieuwe creaties!

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier