Menu Vind Restaurant
* zondag 15 april 2018 *

Zelfgemaakte Peshawari Naan (uit The Curry Guy)

Susan Aretz – Recepten

bakkenbroodindiaas

Het is inmiddels bijna traditie, als we naar onze vrienden in Engeland gaan bestellen we Indiaas. Dat was ook waar we voor het eerst Pershawari Naan eten. Later, bij restaurant Veda in Scheveningen, proefden we ze vers gemaakt. Zó lekker. Met dank aan het boek van The Curry Guy kun je dat nu ook thuis.

En dat is eigenlijk simpeler dan ik dacht. Maak de volledige hoeveelheid en vries eventueel overgebleven Naan in. Maar grote kans dat ze in een mum van tijd op zijn. Nooit meer verpakte droge schoenzolen uit de supermarkt hierna!

Peshawari Naan

Voor 8 tot 10 personen – basisrecept Naan

900g bloem (plus extra om te bestuiven)
1el zout
2el bakpoeder
300ml volle melk
7g gedroogde gist
2el suiker
3 eieren
270g yoghurt, ik gebruikte halfvolle. Het recept geeft Griekse aan
1tl zonnebloemolie
3el gesmolten Ghee (geklaarde boter, oa bij AH)
sesamzaad

Voor de Peshawari vulling

200g amandelschaafsel
2el geraspte kokos
3el slagroom
1el suiker
20 blanke rozijnen

Verder nodig: deegroller – koekenpan – optioneel keukenmachine met deeghaak

Basisrecept voor zelfgemaakte naan

Zeef bloem, zout, bakpoeder in een grote kom. Verwarm de melk tot ‘ie handwarm is. Giet er dan de suiker en gist bij, deksel erop en 20 minuten laten staan. Je gist is dan actief en de melk is gaan schuimen. Met een garde mix je de eieren bij de yoghurt. In de kom van je keukenmachine gaan de droge ingrediënten, giet hier het melk- en yoghurtmengsel bij. Laat op medium stand de deeghaak zijn werk doen gedurende 10 minuten.

Heb je geen keukenmachine met deeghaak dan wordt het ouderwets je spierballen gebruiken en op een bebloemd aanrecht 10 minuten kneden tot je een zachte, iets kleverige bal deeg hebt. Doe die in een kom die je hebt ingevet met de zonnebloemolie. Dek af met een theedoek en laat ongeveer een uur rijzen.

Peshawari Naan recept

Voor de vulling pureer je het amandelschaafsel met de kokos, room, suiker en rozijnen in een foodprocessor tot een dikke pasta. Is het resultaat te kruimelig dan klein scheutje extra room erbij of meer amandel als het juist te nat is. Haal uit de machine en kneed tot een soepele, deegachtige pasta.

Vul je Naan met Peshawari vulling

Neem een stukje deeg ter grootte van een tennisbal, druk het iets plat en leg een balletje van de pasta – ter grootte van een golfbal – in het midden van het deeg. Vouw het naandeeg om de pasta en rol het met een deegroller, op een bebloemd aanrecht, uit tot een ronde of druppelvormige lap van 5mm dik. Klop de overtollige bloem eraf.

Bak verse Naan gewoon thuis

Verhit een droge koekenpan op hoog vuur en leg de naan erin. De onderkant gaat nu garen, de bovenkant zal gaan borrelen. Controleer de onderkant regelmatig, zodat ‘ie niet verbrandt. Ze moeten mooi goudkleurig zijn. Draai dan om, zodat de andere kant ook nog kan kleuren. Na 3-5 minuten is je naan gaar en klaar.

Leg de gebakken naan op een rooster, bestrijk dunnetjes met gesmolten ghee en bestrooi met sesamzaad. Houd warm, terwijl je de rest van het deeg verwerkt en bakt.

Curry & Naan

Een match made in heaven, verse naan eten bij je zelfgemaakte curry. Mijn favoriete recepten vind je hier

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier