Menu Vind Restaurant
* zaterdag 22 oktober 2016 *

Wildstoofschotel met hert en tomaat

Susan Aretz – Recepten

dineritaliaansvlees

Het was een van de lekkerste gerechten die ik afgelopen zomer in Italië at, een stoofschotel met in dat geval toen ree uit de heuvels waar het restaurant lag. Hoog op mijn lijstje dus om voor jullie te maken, maar dan met ingrediënten waarvoor je niet persé naar Italie hoeft ;-)

Het resultaat is een malse stoofschotel met hert, tomaten en heel veel verrassende specerijen.

Wildstoofschotel Smulpaapje

Voor ruim 6 personen

1kg hertenvlees, in blokjes gesneden (bij de poelier)
zout en peper
2el olie
1el boter
3 blikken San Marzano tomaten (blik à 400g)
3 laurierblaadjes
2el tomatenpuree
3el bloem
½ tl kardemom
1tl tijm
1tl kaneel
½tl gemalen kruidnagel
½ tl piment

Stoofschotel met hert en tomaat

Zet een grote braadpan op en verwarm de olie en boter. Dep het vlees en kruid met zout en peper. Bak het vlees in de hete olie/boter om en om goudbruin aan. Kruiden erover strooien, als ook de bloem en nog 2 minuten bakken.

Italiaanse wildstoofschotel

Dan mogen de blikken gepelde tomaten erbij, en de laurierblaadjes. Breng dit aan de kook, draai het vuur terug en laat het dan 2-3 uur stoven, tot het vlees helemaal zacht is en praktisch uit elkaar valt. Breng op smaak met zout en peper, indien nodig. Serveer met wat knapperig vers brood en eventueel wat kort gekookte boontjes met een scheutje olie. Meer heeft dit gerecht niet nodig.

Efficiënt koken

Wil je de smaken nóg intenser, maak dit gerecht dan de dag voor je het wilt eten al klaar, bijvoorbeeld in het weekend als je wat meer tijd hebt. Op een drukke werkdag ben je dan niet alleen zó klaar, je eet ook nog eens vorstelijk lekker!

Invriezen voor later

Dit is een gerecht dat zich perfect laat invriezen voor later. De smaken worden er zelfs nog intenser van. Laat het gerecht helemaal afkoelen, schep in vriezer geschikte bakjes en je kunt het nog zeker 2 maanden goed houden. Ontdooi voor gebruik en laat in een pan zachtjes warm worden.

3 reacties

Reactie van Sven

Help! Ik ben nu dit gerecht aan het maken. Leek me heerlijk! Maar ben enorm uitgeschoten met de kaneel.... Ruikt op zich wel lekker hoor, maar de smaak is wat overheersend. Hij moet nog een uurtje of anderhalf stoven, maar hoe temper ik de kaneel wat?iemand een oplossing? Dank!! Groeten, Sven

Reactie van Smulpaapje

Oeh dat is balen! Ik zou het over een uurtje even proeven en anders wat extra zwarte peper en nootmuskaat toevoegen. Maar wie weet valt het mee. Laat je weten hoe het afloopt?! ;-)

Reactie van Sven

Dank voor de tip! Ik heb het geprobeerd, het gaf een flinke verbetering, maar de smaak van kaneel was nog wel wat overheersend. Ik heb de stoof daarna maar een nachtje laten inklinken. Zojuist bij het opnieuw verwarmen heb ik er in plaats van water (het was erg compact) er mijn glas (of 2) chianti - we houden het Italiaans - in gedaan en nog een half uurtje laten pruttelen. Uiteindelijke Resultaat: een goddelijke hertenstoof! Dank je wel voor het recept en de reddende tip!

Reactie formulier