Vet van Bas Robben – review



Het lijkt deze week wel de week van Bas Robben op Smulpaapje. Want niet alleen verscheen gisteren – na Zuur – zijn tweede boek Vet. Ik interviewde Bas ook voor In de keuken met… én mag een recept uit zijn nieuwe boek delen. En over dat nieuwe boek wil ik het even met jullie hebben.

Want vet heeft natuurlijk een enorm slechte reputatie. Calorierijk, zwaar, vettig, noem maar op. Maar vet is ook smaakmaker, wordt gebruikt voor verschillende kooktechnieken én is een belangrijk ingrediënt voor menig recept. Zodanig dat Bas er een heel boek over schreef.

Bas Robben cover Vet

Vet van Bas Robben

En dat doet hij weer op onnavolgbare wijze. Veel tekst in het begin van dit boek. Maar daarmee ook gedegen uitleg en achtergrond over vet in recepten. Waar gebruik je vet voor? Voor welke kooktechnieken kun je het gebruiken? Welke soorten vet zijn er? Waarom geeft het zoveel smaak?

Bas legt het allemaal haarfijn uit. Met humor ook. Ik hou van zijn schrijfstijl.

Recepten in Vet

Na alle achtergrondinformatie is het tijd voor de recepten. En die zijn heel logisch ingedeeld, namelijk op basis van kooktechniek. En dus is er een hoofdstuk Conserveren, Frituren, Konfijten, Infusies & emulsies, Bakken en als afsluiter zijn er ook nog Drankjes.

Rode kool steaks Vet Bas Robben

Tijdens mijn interview met Bas voor In de keuken met… kreeg ik al een voorproefje, letterlijk en figuurlijk, van een aantal van de gerechten, waaronder bovenstaande rode kool steaks (yum!!). Maar ook de pizza met lardo (yum!), de gefrituurde Taiwanese kip (bye bye KFC…) en de kippenleverparfait met kersen (zó lekker!) die tijdens de boekpresentatie werden geserveerd waren echt verrukkelijk!

En hoewel die in de meeste gevallen niet van het kaliber ‘doordeweeks snel aan tafel’ zijn, zal menig hobbykok zich enorm kunnen uitleven op de bijzondere recepten in dit boek.

Fotografie Vet

Naast een enorme diversiteit aan recepten onderscheidt Vet zich – net als Zuur – ook echt door de fotografie en vormgeving. Wauw! Van werkelijk iedere foto, net als voor Zuur, ook dit keer weer allemaal gefotografeerd door Jeroen van der Spek, krijg je trek. De vormgeving draagt daar zeker ook aan bij, door zijn soberheid en strakke teksten. Echt prachtig.

Vet goed!

Hoewel ik vermoed dat de meesten wel uit hun comfort zone zullen moeten, is Vet écht een waanzinnig boek en een aanrader voor iedere gedegen hobbykok. Dit is geen 13 in een dozijn boek, maar juist dat maakt Vet uniek. Het boek zit in alles ongelofelijk goed in elkaar. Van tekst, tot foto tot keuze van recepten. Petje af voor Bas en het hele team van Good Cook.

Vet van Bas Robben kost € 24,95 en wordt uitgegeven door Good Cook. Je bestelt het boek o.a. online of koopt het in de lokale boekhandel.

Gepubliceerd op 7 maart 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!
9 mei 2024
spatchcock chicken bbq
 
Spatchcock chicken van de barbecue

Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!