Menu Vind Restaurant
* woensdag 27 september 2017 *

Verse vijgenjam met sinaasappel & tijm

Susan Aretz – Recepten

ontbijt

Een vijgenfase, zo zou je het afgelopen weekend kunnen noemen. Ik tikte een lading verse vijgen op de kop en dook de keuken in. Ik kan je alleen maar aanraden hetzelfde te doen, want je eindigt met intens geluk.

Deze vijgenjam kun je maken zonder geleisuiker. Je maakt genoeg voor één grote pot vol. Wil je meer, dan verdubbel je het recept.

vijgenjam Smulpaapje

Voor een grote pot vol

500g verse vijgen
rasp van 1 sinaasappel
2el sinaasappelsap
125g suiker
2el honing
2 takjes verse tijm

Recept voor zelfgemaakte vijgenjam

Snijd de stengeltjes van de vijgen en snijd ze daarna in kwarten. Doe in een pannetje met de rasp van 1 sinaasappel. Dit gaat heel makkelijk met een dunschiller, zorg dat je niet het wit mee schilt! Sap, suiker, honing en tijm erbij. Breng dit aan de kook.

vijgenjam before Smulpaapje

Vijgenjam met sinaasappel & tijm

Laat op lager vuur ongeveer 45-50 minuten zachtjes koken. Roer af en toe door, zodat het niet aan de bodem vastkoekt. Haal dan de takjes tijm en sinaasappelschil eruit. Met een staafmixer kun je het nog iets fijner maken, maar als je van grove vijg erin houdt hoeft dat niet. Doe in een schoon potje (even steriliseren voor gebruik!). Laat afkoelen voordat je de deksel erop doet.

Heerlijk op een geroosterde boterham met wat hangop of zachte geitenkaas. Maar ook lekker bij een kaasplankje.

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier