Menu Vind Restaurant
* zaterdag 20 augustus 2016 *

Tortellini met ham & room

Susan Aretz – Recepten

italiaans

Voluit heet dit gerecht Tortellini al Prosciutto cotto e panna. Loopt het water je daar al niet meteen van in de mond? Ook dit gerecht leerde ik deze zomer in Italië maken, het is de lievelingspasta van onze dochter inmiddels.

Toegegeven, tortellini vouwen is geen sinecure. Het vergt oefening, maar weet je, het hoéft er niet perfect uit te zien. Want de smaken zijn dat absoluut wel, en wil je het jezelf makkelijk maken, vouw er dan ravioli van ;-)

tortellini prosciutto e panna

Voor 6 personen

Voor de pasta

4 eieren
2el water
4el olie
500g bloem

Voor de vulling

100g rauwe ham (plakken)
150g gekookte ham (plakken)
50g Mortadella
150g gehakt (rund of kalf)
1 ei

Voor de saus

400g room
geraspte Parmezaanse kaas
zout, peper
boter
200g hamreepjes

Vulling voor de tortellini

Ook hier begin je met het maken van de vulling. Bak het gehakt rul en laat daarna alle vocht eruit lekken. De hamsoorten en mortadella snijd je superfijn. Heb je een gehaktmolen? Nog beter! Doe het dan daar door heen en meng het door het gehakt. Doe hier een ei bij en wat geraspte kaas, zodanig dat het een stevige vulling wordt.

Tip van chef Marco uit Bologna

Kneed de vulling met je handen, zodat je voelt of er nog ei of kaas bij moet. Houd je vulling over? Maak daar dan gehaktballen van! Breng de vulling verder op smaak met zout en peper.

Zelf pastadeeg maken

Kiep alle bloem op je aanrecht en maak er een kuiltje in, als een vulkaan. Breek je eieren, een voor een, op een bord – zo weet je zeker dat er geen slecht ei tussen zit, waardoor je alles meteen moet weggooien – en doe ze, ook een voor een, in het kuiltje van je bloem.

Met een vork werk je de eieren vanuit het midden bij de bloem. Giet er nog een scheutje water bij, de olie en een goede snuf zout. Als alle bloem bij het eiermengsel zit gebruik je pas je handen en kneed je het tot een elastisch deeg dat niet meer plakt (reken op 5-10 minuten kneden). Laat het dan afgedekt minstens een kwartier rusten.

Zelf tortellini maken

Snijd het deeg nu in stukken, plet het en haal het door de hoogste stand van je pastamachine, herhaal dit 2-3 keer. Dit maakt het deeg compacter en straks makkelijker dun te krijgen. Gebruik stukken deeg die uiteindelijk ongeveer 10-15 cm breed zijn. Dan vult het straks makkelijker

vierkantje pasta tbv tortellini.jpg

Daarna haal je het door de stand 2 keer draaien onder de hoogste stand (dit verschilt per pastamachine) Bij ons is de hoogste stand 6, dus ik haal ‘m daarna door 4. Je wilt een deeg dat ongeveer 2mm dik is.

Pastamachine of deegroller?

Heb je geen pastamachine dan kun je het ook met een deegroller doen, maar dat zal over het algemeen iets minder nauwkeurig gaan, maar is zeker het proberen waard. Gebruik dan genoeg bloem, zodat je deeg niet aan de roller en het aanrecht kleeft.

vulling tortellini.jpg

Hoe vouw je tortellini?

Van het pastadeeg snijd je vierkantjes. De échte tortellini gaat op een super klein vierkantje, maar dat is een stuk lastiger vouwen. Je kunt er dus ook voor kiezen je vierkantjes íetsie groter te maken. Ook voor tortellini geldt, niet te veel vulling!

vouwen tortellini stap 1.jpg

Vouw het deeg als een driehoekje over de vulling, druk de lucht rondom de vulling eruit, vouw dan nog een keer dubbel.

vouwen tortellini stap 2.jpg vouwen tortellini stap 3.jpg

Maak de zijkanten naar buiten toe vast. Je vouwt de zijkanten dus tegendraads van de driehoek. Met een klein beetje water zet je de puntjes nu vast.

vouwen tortellini stap 4.jpg

Roomsaus voor bij de tortellini

Verwarm de room met een klontje boter en doe daar de ham bij. Niet laten koken! Breng op smaak met zout en peper. Breng in de tussentijd een grote pan met gezouten water (of bouillon) aan de kook en kook hier de tortellini 2-3 minuten in.

In plaats van roomsaus kun je de tortellini, als je ze kookt in bouillon, ook in een schepje bouillon serveren. Dit gebeurt in Italië vaak met kerst, aldus chef Marco!

tortellini zelfgemaakt

Verse tortellini invriezen

Je maakt heel veel pasta. Gelukkig maar, want dit is pasta die je perfect kunt invriezen. Doe dit op een grote plank (of zoals hierboven in een aluminiumblik, met bloem op de bodem), allemaal los van elkaar. Zodra de tortellini goed bevroren zijn kun je ze overhevelen in een diepvrieszakje. De bevroren tortellini niet laten ontdooien voor je ze kookt. Reken op ongeveer een minuut langer kooktijd.

Meer Italiaanse inspiratie?

De smaak te pakken en wil je ook zelf ravioli maken, of andere Italiaanse recepten. Je vindt ze hier allemaal netjes op een rijtje

Eén reactie

Reactie van Monique

Heb dit ook in Italie zelf geleerd te maken. Nu thuis ook gemaakt en het was of we weer op vakantie waren, heerlijk gerecht en makkelijk van te voren klaar te maken.

Reactie formulier