Menu Vind Restaurant
* woensdag 10 mei 2017 *

Turkse Tomatensalade

Emma van der Deijl – Recepten

bbqsaladevegetarisch

In meerdere van mijn Midden-Oosterse kookboeken kwam ik recepten tegen voor ezme: een Turkse dip van tomaten, paprika, rode en groene pepers en granaatappel. In deze salade laten we de pepers en de paprika achterwege. Niet dat die niet lekker zijn, maar als tomatensalade vind ik dit gerecht nóg lekkerder.

Wat mij betreft is dit een geweldige salade: de smaken trekken alleen maar meer in naarmate je hem langer laat staan, hij past bij allerhande maaltijden, maar je kunt hem ook los eten, of met wat brood. Een perfecte salade voor een picknick of om mee te nemen dus!

Tomatensalade_Emma

Voor 4 personen, als bijgerecht

800 gr goed rijpe tomaten**
1 kleine (rode) ui
1 teen knoflook
½ tl piment
2 tl wittewijnazijn
1,5 el granaatappelmelasse*
4 el extra vierge olijfolie
een klein bosje platte peterselie

*Granaatappelmelasse is ingekookt sap van granaatappels. Het heeft een frisse en zoete smaak. Grotere supermarkten en Turkse winkels verkopen het. Kan je niet vinden, vervang de granaatappelmelasse dan door 1,5 el balsamicoazijn en 1 tl honing.

** Ik vind het lekker om de tomaten te ontvellen. Als je daar geen zin in hebt, is dat echter absoluut niet nodig. Wit je dat wel, kruis dan de tomaten in met een mesje, leg ze in een pan of schaal en overgiet ze met kokend water. Laat ze 2 minuten zo staan en giet ze dan af. Je kunt dan de schil zo van de tomaten trekken.

De vinaigrette voor de salade

Maak van de knoflook, piment, azijn, granaatappelmelasse en olijfolie in een staafmixer of vijzel de vinaigrette. Zorg dat de knoflook goed fijngemalen wordt, daar wordt de vinaigrette mooi dik van.

Turkse tomatensalade

Snijd de - al dan niet ontvelde- tomaten doormidden en de helften in plakjes. Snijd dan de plakjes vervolgens blokjes. Probeer zoveel mogelijk pitjes opzij te schuiven, maar ga niet alle pitjes verwijderen, dat is niet nodig. Doe de tomaatblokjes in een saladeschaal.

Snijd de ui in kleine blokjes. Hak de peterselie grof en doe de gehakte peterselie, op een klein beetje na, in de schaal bij de tomaat. Meng de tomaat, de ui en de peterselie met de vinaigrette. Bestrooi de salade met de achtergehouden peterselie.

Tomatensalade serveren en bewaren

Je kunt de salade meteen eten, maar het is het lekkerst om de smaken een uur of langer te laten intrekken. Bewaar de salade liever niet in de koelkast, daar gaat de smaak van de tomaten achteruit.

Als je de salade op geroosterde stukje ciabatta of stokbrood serveert, heb je bovendien geweldige bruschette. Maar serveer ook eens bij een van de vele BBQ gerechten die je op Smulpaapje vindt.

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier