Menu Vind Restaurant
* woensdag 14 februari 2018 *

Spruitjes met linzen en gekarameliseerde uien

Susan Aretz – Recepten

dinerspruitjesvegetarisch

Dit is een recept waarbij je onder geen beding de gekarameliseerde uien moet weglaten om tijd te besparen. Deze zorgen namelijk voor een verrassende smaak en houden het gerecht in balans. Wil je tijd winnen, gebruik dan gare linzen uit blik in plaats van droge linzen die je eerst moet weken en daarna kookt.

Het resultaat is een verrassend vegetarisch spruitjesgerecht waar je heel blij van gaat worden. Beloofd!

spruitjes en linzen

De lekkerste spruitjes voor vier personen

200g gedroogde Dupuis linzen – 4 uur weken en koken volgens gebruiksaanwijzing in 1,5L groentebouillon
500g schone spruitjes, gehalveerd
10g geraspte verse gember
1 teen geraspte knoflook
rasp van 1 limoen (schil goed schoongeboend)
sap van ½ limoen
2el sojasaus
1el sesamzaadjes, geroosterd

Voor de gekarameliseerde uien

3 uien, in dunne ringen
20g boter
1el gembersiroop

De lekkerste gekarameliseerde uien

Verwarm de boter in een koekenpan en doe hier de uienringen bij. Bak op medium vuur, gedurende minimaal een half uur. Je houdt mooi goudbruine, zachte uienringen over die zoet van smaak zijn door het karamelliseren. Voeg als laatste een eetlepel gembersiroop toe, voor extra smaak. Dit kun je eventueel ook de avond ervoor al doen.

gekarameliseerde uien

Spruitjes en linzen

Giet de geweekte linzen af en kook volgens gebruiksaanwijzing, maar gebruik 1,5 liter groentebouillon in plaats van puur water voor extra smaak. Als de linzen bijna gaar zijn verhit je een grote koekenpan met twee eetlepels neutrale olie. Bak hierin, op hoog vuur, de spruitjes 5 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn.

Vegetarisch spruitjesrecept

Doe dan de knoflook en gember erbij en bak nog 2 minuten, op iets lager vuur, mee. Limoenrasp, sojasaus, gekarameliseerde uien en de gekookte linzen erbij en nog vijf minuten mee warmen. Als laatste gaat het limoensap erdoor en bestrooi je alles met sesamzaadjes. Serveer er eventueel nog gekookte basmatirijst bij.

Eén reactie

Reactie van jef

morgen laat het vlees in de vriezer

Reactie formulier