Menu Vind Restaurant
* vrijdag 22 januari 2016 *

Erwtensoep met rookworst

Susan Aretz – Recepten

budgeterwtjessoep

Voor 2016 maakte ik een bucketlist met gerechten die ik nog een keer wilde maken. Tot mijn schrik bedacht ik me dat ik nog nooit erwtensoep zelf had gemaakt. Typisch zo’n gerecht dat ik normaliter het liefst bij een goede slager koop. Dus, hop. Aan de slag.

Mét hulp overigens van mijn slager. Die ik als dank voor zijn geweldige advies de dag erna een pannetje van het resultaat bracht. Want met dit recept is er genoeg voor iedereen ;-)

Voor een heel weeshuis (ongeveer 12 kommen)

900g spliterwten (AH)
3L water
4 bouillonblokjes (rund)
1 pot fond (rund)
5 laurierblaadjes (gedroogd)
1 kleine knolselderij, in kleine blokjes
1 kleine winterwortel, in kleine blokjes
1 prei, in ringen (goed wassen!)

1kg varkensvlees (o.a. hamstuk, varkensstaart en/of karbonade)
1 – 1 ½ grote rookworst
zout & peper
peterselie (platte), grof gesneden

Klassieke erwtensoep

Spoel eerst de spliterwten goed af en zet ze dan – in een héle grote soeppan – op met het water, bouillonblokjes, fond, al het vlees en laurier. Breng aan de kook en laat dan een kwartiertje pruttelen. Het schuim dat je op de soep krijgt kun je er af scheppen met een schuimspaan. Voeg dan als eerste de helft van de knolselderijblokjes, wortelblokjes en alle preiringen toe. Breng weer aan de kook, schep goed door en laat het anderhalf uur zachtjes koken. Af en toe omscheppen.

Hollandse erwtensoep

Na ongeveer een uur schep je het vlees eruit. Snijd dat in kleine blokjes. Het vet en de rest van de staart gooi je weg, dat heeft z’n smaak genoeg afgegeven. Vlees terug in de pan, net als de rest van de groenten. Laat het dan nóg een uur zachtjes koken. Op smaak brengen met zout en peper, als je wilt wat platte peterselie erbij. Schep alles nu een laatste keer, inclusief de bodem, heel goed om en laat het afkoelen. Zet het daarna – bij voorkeur de hele nacht – koud weg. Past je pan niet in de koelkast dan is een koude plek in de schuur, of goed afgedekt buiten ook prima.

De ultieme snert

De dag erna is je soep geweldig dik geworden. Doe de rookworst erdoor. Wil je het meteen opdienen, nodig dan én heel veel vrienden uit, en warm het rustig op. Je kunt de soep in delen ook heel goed invriezen, voor later gemak. De soep wordt er eigenlijk alleen maar lekkerder van. Wij aten ‘m met roggebrood, katenspek en een lik mosterd. Smullen maar!

Welke vlees voor in de erwtensoep? Vraag het je slager!

Het vlees dat je gebruikt om in de soep te laten trekken kun je zelf kiezen. Ik vroeg mijn slager – Slagerij van der Zon in Leiden – om advies. Van hem kreeg ik een combi tussen een hamstuk, gewoon varkensvlees en een varkensstaart. Dat laatste was wel even een psychologisch momentje, maar het heeft wel een enorm lekkere soep opgeleverd. Dus schroom niet om jouw slager om hulp te vragen bij het samenstellen van het vlees dat er in jouw soep gaat.

 

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier