Menu Vind Restaurant
* maandag 30 januari 2017 *

Smulpaapjes versie van de Britse klassieker Cottage Pie

Susan Aretz – Recepten

diner

Het verschil tussen cottage pie en sheperd’s pie – beide klassiekers uit de Britse keuken – is het vlees dat je gebruikt. In het geval van cottage pie gebruik je rundvlees. Voor Sheperd’s pie gebruik je áltijd lamsvlees.

Ik vind het vooral een perfecte ovenschotel om ook restjes groente in op te maken. Veelal maak ik dit gerecht een dag van te voren klaar. Dat scheelt op drukke dagen tijd én de smaken kunnen nog lekkerder in het vlees trekken!

cottagepie Smulpaapje

Voor ruim 6 personen (of 2 dagen gemak)

1 ui, gesnipperd
1teen knoflook, fijngehakt
2el olie
3 stengels bleekselderij, dungesneden
250g wortels, kleine blokjes
200g champignons, grof gesneden
450g (diepvries) erwtjes, niet ontdooid
1tl tijm
500g rundergehakt
3tl worcestershiresaus
1 -2 el grove Zaanse mosterd
zout en peper
750g kruimige aardappels, geschild en in grove stukken
125g geraspte kaas, naar keuze

Verder nodig: ovenvaste pan/ovenschaal – oven voorverwarmen 180C (hetelucht)

Klassieke cottage pie

Zet de aardappels met ruim, gezouten water op en laat ze 15 minuten koken tot ze goed gaar zijn. In de tussentijd verhit je in een grote pan de olie en fruit je de ui en knoflook een paar minuten aan. Bleekselderij erbij en een paar minuten meebakken. Daarna de wortel, en ook die een paar minuten meebakken. Dan de champignons erbij en meebakken. Bestrooi dan mijn tijm, zout en peper en schep de erwtjes erdoor.

Aardappelen, groente, vlees maar dan anders

Tegelijkertijd met het bakken van de groente bak je in een hete pan, zonder olie, het gehakt op hoog vuur rul. Giet eventueel vrijgekomen vocht af en doe het gehakt als laatste bij de groente. Op smaak brengen met mosterd en worcestershiresaus, en eventueel nog wat zout en peper. De aardappels giet je af als ze goed gaar zijn, laat even uitdampen en doe dan terug in de pan. Het enige dat je nu nog doet is de aardappels even stampen, zonder boter of puree, tot een grove puree. Breng ze wel op smaak met zout en peper!

Ovenschotel met veel groente en puree

Dek je pan met groente en vlees hiermee af (of doe de inhoud van je pan in een ovenschaal en dek die af met de aardappel) en strooi de geraspte kaas erover. Zet 20-25 minuten in de oven, tot de bovenkant mooi goudbruin en krokant is.

Zo maak je cottage pie de dag ervoor al klaar

Je volgt eigenlijk alle stappen zoals hierboven aangegeven, maar in plaats van het in de oven te zetten laat je alles afkoelen en zet je de ovenschotel koud weg. De dag dat je ‘m wilt eten verwarm je de oven voor op ongeveer 175C en zet je de cottage pie er een half uurtje in, tot ‘ie goed warm is en een mooi korstje heeft.

Invriezen ovenschotel

Je kunt de hele schotel ook in twee porties maken en het tweede deel – zonder dat ‘ie in de oven heeft gestaan – invriezen voor een andere keer. Haal ‘m dan de dag voor je ‘m wilt eten uit de vriezer, laat in de koelkast ontdooien en volg de instructies zoals hierboven, om ‘m warm te maken.

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier