Menu Vind Restaurant
* donderdag 30 januari 2014 *

Smulpaapje kookt! - Witlofsoep

Susan Aretz – Recepten

soepwitlof

Geïnspireerd door de witlofsoep van Ramon Beuk uit Elke dag een hap gingen wij ook aan de slag. Dit keer niet met de restjes van de witlof, maar met de volle stronken. Daardoor heeft de soep ook een meer uitgesproken witlofsmaak. De appeltjes geven er een zoete tint aan. Lekker voor in het weekend met een sneetje brood erbij!

Voor vier personen

5 stronkjes witlof, in repen gesneden
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
2el mango azijn (of gebruik bijvoorbeeld appelciderazijn)
1 dl witte wijn
2el olijfolie
750ml kippenbouillon
2dl room

1 appel bijvoorbeeld Elstar, in dunne plakjes
1 el zonnebloemolie
1tl suiker
2tl kerriepoeder
snufje gemberpoeder

Hoe maak je de soep

Fruit in de olie de ui en knoflook zachtjes aan, een minuut of vijf. Bak de witlofreepjes dan een minuut of vijf mee. De azijn en wijn erbij en goed laten meekoken, dan verdampt de meeste alcohol uit de wijn. Wil je geen wijn gebruiken, laat ‘m dan weg. Als laatste de hete bouillon en room erbij. Alles zachtjes laten koken, tot de witlof gaar is. Met een staafmixer de soep goed glad pureren.

Garnering

In een grote pan een klein beetje neutrale olie warm laten worden en daar de plakjes appel in bakken tot ze mooi goudbruin zijn. Bestrooi ze tijdens het bakken met de suiker om iets te karameliseren. Als ze gebakken zijn bestrooien alle appeltjes met de gember- en kerriepoeder. In een groot diep bord de soep scheppen en appeltjes in het midden leggen. Erbij een lekkere snee zuurdesembrood en je warme lunch is klaar!

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier