Menu Vind Restaurant
* maandag 29 juli 2013 *

Smulpaapje kookt! -Verse tomatensaus

Susan Aretz – Recepten

basisreceptitaliaanspastatomatenvegetarisch

Zomer. Een seizoen vòl producten waar je niet anders dan gelukkig van kunt worden. En met een paar ingrediënten maak je de lekkerste gerechten. Dit is zo’n gerecht waar ik pannen vol van maak en dan in de vriezer stop voor een winterse dag als je wel wat zomer kunt gebruiken.

Laat je kinderen eens helpen en ervaren hoe je van weinig veel lekkers kunt maken. Afhankelijk van hun leeftijd laat je ze roeren, of de blaadjes basilicum plukken. En dan vol trots hun zelfgemaakte pastasaus eten. Lepel vol lepel, bomvol vitaminen proeven ze echte, pure smaken. De potjes pastasaus gaan vanaf nu stof vangen. Wedden?!

Wat heb je nodig?
(deze hoeveelheid is voldoende voor vier personen)

1,5 kg pommodori tomaten, zo rood en vol van smaak mogelijk
1 ui, fijn gesnipperd
1 teentje knoflook, geraspt of met knoflookpers fijngeperst
olijfolie
verse basilicum, stuk of 15 blaadjes
vers gemalen zwarte peper
Pasta (vers is natuurlijk het lekkerst)|
Parmezaanse kaas

Slow cooking

Maak dit recept in het weekend, of op een avond. Het heeft niet veel voorbereiding nodig, maar omdat je het laat inkoken wel wat tijd. Maar als alles in de pan zit hoef je het alleen maar te laten pruttelen en af en toe te roeren.

Zo maak je het!

Kook in de waterkoker een liter water. In de tussentijd maak je in de bovenkant van de tomaten een kruisje met een schilmesje en leg je ze met het kruisje naar boven in een kom. Giet het water over de tomaten en laat even een minuut staan. In de tussentijd zet je een hapjespan op het vuur met wat olie en snipper je de ui en pers je de knoflook. Doe beide in de pan en laat op laag vuur fruiten (5-6 minuten)

Klein klusje, groot plezier

Ontvel nu de tomaten, door voorzichtig vanaf het kruisje de velletjes eraf te trekken. Dit komt straks echt de saus ten goede. Het is een klusje van nog geen 5 minuten! Snijd het groene kroontje uit de tomaat, hak ze in grove stukken en doe alles, inclusief het sap op de plank bij de ui en knoflook. Doe er nu ook de basilicum bij. Vuur beetje hoger tot het pruttelt en dan laat je het ruim 1,5 uur op een wat lager vuur pruttelen tot de saus is ingekookt.

Simpel, maar zò lekker

Roer af en toe de tomaten door, zodat alle vocht goed kan verdampen en de saus mooi inkookt. Als de saus de gewenste dikte heeft (jam dikte is ideaal) doe je er nog wat verse basilicum in. Kook ondertussen je favoriete pasta, doe de saus daar over en strooi er wat vers geraspte Parmezaan over. Je weet niet wat je proeft!

Pastasaus invriezen

Als je de saus wil invriezen laat ‘m dan goed afkoelen en doe ‘m in bakjes. In de vriezer blijft het maanden goed, dus maak lekker veel!

2 reacties

Reactie van De smaak van Cécile

Ik voeg aan mijn tomatensaus een beetje geraspte wortel toe om de zuurgraad van de tomaat wat te verminderen

Reactie van Kelly

Zo simpel, maar oh zo lekker! Top recept dit =)

Reactie formulier