Menu Vind Restaurant
* donderdag 12 september 2013 *

Smulpaapje kookt! - Stoofschotel met kip, venkel en tomaat

Susan Aretz – Recepten

kipslowfoodtomaten

Dit is zo’n gerecht om een keer lekker in het weekend te maken, als er geen haast is maar je wel lekker met de kinderen samen wilt eten. Een stoofschotel met hele subtiele smaken, maar vòl met groente en zacht kippenvlees. Maak er de zelfgemaakte knoflook crostini bij, voor wat extra pit. Of snijd gewoon een lekker vers stokbrood in grove stukken en doop daarmee in de heerlijke saus waar de kip in gaar stooft. Smullen maar!!

Voor 4 personen

2 el olijfolie
8 kippendijen
1 ui, in dunne ringetjes
2 venkelknollen, in fijne ringen
1 gele paprika, in dunne reepjes
2 tenen knoflook, geraspt of geperst
½ tl venkelzaadjes, gekneusd (gebruik hiervoor een vijzel)
2 tl paprikapoeder (mild, maar als je van pittig houdt kun je een hetere variant gebruiken)
1 envelopje saffraan, opgelost in 1 el water
1 reep sinaasappelschil (boen de sinaasappel eerst goed schoon)
Blik tomaten op sap (gepelde of blokjes)
500ml kippenbouillon
3 el sinaasappelsap
2 el honing

Voor de knoflook crostini

6 teentjes knoflook, gepeld
2 el olijfolie
2 el roomboter
1 el platte peterselie, fijngehakt (of 1 tl gedroogde)
1 kleine baguettte/ciabatta, in plakjes

Verwarm de oven voor op 200C.

Zo maak je de stoofschotel

Verhit de olijfolie in een grote braadpan. Bruin de kip aan (in etappes  als het niet in één keer lukt), 2-3 minuten per kant. Haal de kip uit de pan en laat op een bord even rusten. Haal het overgrote deel van de olie uit de pan, maar zorg dat je nog ongeveer een eetlepel erin laat. In dat deel van de olie bak je nu de venkel en ui gedurende 7-8 minuten. Roer af en toe, tot de groente lekker zacht is. Voeg daarna de knoflook, venkelzaadjes en paprikapoeder toe en roer alles even om. De gewelde saffraan (met vocht), de sinaasappelschil, het sinaasappelsap, tomaten en bouillon mogen er nu ook bij.

Ook de kip mag nu terug in de pan. Breng alles aan de kook en laat dan op een zacht vuur (met deksel!) gedurende 30 minuten lekker pruttelen. Dan heb je nu alle tijd om de knoflook crostini te maken.

Zo maak je de crostini

Pel 6 teentjes knoflook. Doe die met 2 eetlepels olijfolie en wat peper en zout in een kleine ovenschaal en zet (afgedekt met aluminium folie) gedurende 10 minuten in de oven. Haal daarna het folie eraf en laat nog 10 minuten staan, tot de teentjes goed zacht zijn. Haal het schaaltje uit de oven, laat iets afkoelen en plet de knoflook nu met een vork. Door dit mengsel doe je nu de boter en de peterselie. De boter zal smelten in de warme olie, maar dat is precies de bedoeling.

Snijd nu een baguette of ciabatta in dunne plakjes en leg die op een ovenplaat. Bestrijk ieder plakje met het knoflook/boter mengsel en bak ze nog een minuut of 8 in de oven. Als ze mooi goudbruin en knapperig zijn kunnen ze eruit.

Mals en vol van smaak in 30 minuten

Als de kip na 30 minuten gaar is doe je er als finishing touch nog 2 eetlepels honing door. Eten er kinderen jonger dan een jaar mee, haal dan voor hen nu al wat kip en saus eruit. Zij mogen nog geen honing hebben! Breng de stoofschotel verder op smaak met flink wat verse peper en een beetje zout.

Serveer de kip in diepe borden met de knoflook crostini.

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier