Menu Vind Restaurant
* zaterdag 2 mei 2015 *

Smulpaapje kookt! - Sinaasappelkwarktaart

Susan Aretz – Recepten

bakkentaart

Deze taart schittert je tegemoet. Fris, niet te zoet maar vanaf de bodem helemaal zelfgemaakt, inclusief de topping. Als je daar geen indruk mee maakt?!
 

Voor de kwarktaart

200g harde gemberkoekjes (of gebruik volkorenkoekjes)
85g gesmolten boter
300g naturel roomkaas
rasp van 1 sinaasappel (schoongeboend)
1el sinaasappelsap (vers)
1tl vanille extract
60g poedersuiker
250ml slagroom

Voor de orange curd

100g boter
200g fijne kristalsuiker
3 eieren + 1 eidooier
3 sinaasappels (rasp + 300-350ml sap)

Oven voorverwarmen op 180C – springvorm invetten (en bodem bekleden met bakpapier)

Koekbodem

Voor de bodem van de taart verkruimel je alle koekjes. Dit is heel leuk om door je kind(eren) te laten doen. Doe de koekjes in een plastic zak, leg die op een theedoek (lucht er goed uit gelaten) en met een deegroller laat je de koekjes tot kruim slaan. (ook lekker als je zelf wat stress af te reageren hebt J) Vermeng de koekkruimels met de gesmolten boter en bedek er de bodem van de springvorm mee. Druk de koekbodem nog even goed met je handen aan, zodat alles gelijkmatig verdeeld is. Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven en laat daarna afkoelen.

Kwarktaartvulling

In een kom mix je de roomkaas, rasp, sap, vanille en poedersuiker goed door elkaar. In een aparte kom de slagroom stijfkloppen en die daarna door het roomkaasmengsel spatelen. Verdeel dit roomkaas/slagroommengsel nu gelijkmatig over de afgekoelde koekbodem. Strijk de bovenkant glad en zet de taartvorm in de koelkast om op te stijven.

Orange curd

Orange curd is het sinaasappelzusje van de bekendere lemon curd, die je onder andere bij Marks & Spencer kunt kopen. Maar je kunt beiden ook heel goed zelf maken. Dat is niet moeilijk, maar vraagt een beetje tijd. In een pannetje doe je de boter, suiker, sinaasappelrasp en – sap. Dat zodanig verwarmen dat de boter kan smelten.

In een schaaltje klop je de eieren los. Zodra de boter is gesmolten gaan de eieren in het pannetje erbij en met een garde roer je alles nu stevig door elkaar. Om te voorkomen dat het schift zorg je dat alles niet té warm is. Je blijft nu net zo lang roeren tot het mengsel dikker wordt, ga uit van de dikte van vla als ideaal. Ik was 15-20 minuten bezig hiervoor.

Blijf met grote regelmaat roeren en het in de gaten houden en lijkt het er toch op dat de curd gaat schiften, haal de pan dan van het vuur en klop extra hard, zodat ‘ie weer minder warm wordt. Maar op medium vuur (dus zonder dat het geheel aan de kook komt) zul je zonder probleem prachtige ‘orange curd’ krijgen.

Giet dat nu in schone, gesteriliseerde potjes en laat afkoelen. Je hebt genoeg voor twee jampotjes vol.  Als de taart goed is opgesteven en de orange curd is afgekoeld bestrijk je de bovenkant van de taart ermee. Garneer de kwarktaart met plakjes verse sinaasappel.

Wat doe ik met de restjes orange curd?

De orange curd die je overhoudt is ook heel lekker op scones of gewoon een geroosterde boterham en dan belegd met wat aardbeien.