Menu Vind Restaurant
* dinsdag 18 juni 2013 *

Smulpaapje kookt! - Quiche

Susan Aretz – Recepten

ovenschotelvegetarisch

Deze week is Zaligzoet gastredacteur voor Smulpaapje kookt!. Zaligzoet is de alias van Nanette Booij. Moeder van twee dochters. En met een passie voor eten en drinken in èlke vorm. Na twee succesvolle bakboeken richt Nanette zich nu met haar blog 'Eet echt eten' op koken en eten met pure ingrediënten. Hiermee wil Nanette inspireren en informeren door haar filosofie over echt eten te delen. En wat Nanette betreft kun je daar niet jong genoeg mee beginnen!

Het recept dat Nanette met Smulpaapje kookt deelt is een zomerse quiche. Met quiche kun je eindeloos variëren. Gegrilde groenten, champignons, spekjes, etc. Allemaal lekker!  En je kunt 'm warm, lauw of koud eten. Ideaal zomereten!

Zomerse quiche - begin bij de bodem

De quiche bodem maak je zelf, van paté brisée. Simpel, goedkoop én veel lekkerder dan een bodem van bijvoorbeeld bladerdeeg. Voor het deeg heb je nodig:

  • 100 gram koude boter, in blokjes
  • 200 gram bloem, bijvoorbeeld half wit, half volkoren. Helemaal wit, ook goed.
  • 1 losgeklopt ei
  • Snuf zout
  • 2 eetlepels (30 ml) ijswater

Bereiden quiche bodem

Meng de bloem met de boter en het zout tot het een zandstructuur heeft. Dit kan met de hand of met machine. Voeg dan 2/3 van het losgeklopte ei toe en 1 eetlepel water. Kneed tot een samenhangend deeg. Lukt dit nog niet voeg dan de rest van het ei en water toe. Deze hoeveelheden zijn enigszins variabel, hangt namelijk af van de bloem.

Vorm hier een bol van en druk deze plat in een boterhamzakje. Leg t deeg minimaal een uur in de koelkast. Je kunt ook een dubbele portie maken en de helft invriezen!

Ingrediënten quiche vulling

  • 400 gram prei, in kleine ringen
  • 200 ml crème fraiche
  • 3 eieren, losgeklopt
  • Kaas naar smaak, ik gebruikte gruyère
  • Kruiden als zout, peper, mosterdpoeder, kerrie etc.

Verwarm de oven op 175C. Vet een ronde vorm van 24 cm in en bestuif met paneermeel of bloem.

Rol het gekoelde deeg dun uit en bekleed de vorm hiermee. Prik gaatjes in de bodem, leg er een vel bakpapier op en daarop een blindbakvulling. (Erwten, rijst of bakknikkers) Schuif de bodem in de oven en bak 18 minuten. Verwijder het papier en de blindbakvulling en bak de bodem nog 5 minuutjes. Overigens kun je dit allemaal van te voren doen. Tip!!

Bereiden quichevulling

Maak ondertussen de quichevulling. Klop de crème fraiche los met de eieren, breng dit mengsel op smaak met kruiden naar keuze. Rasp de kaas of breek in blokjes (afhankelijk van soort)

Als de bodem klaar is strooi je de fijngesneden prei erop, bestrooi met een deel van de kaas. Giet de vulling erover en bestrooi met de rest van de kaas. Zet de quiche nog 20-25 minuten in de oven.

Bijgerechten - Varieer!

"Droog" een bakje snacktomaatjes met wat olijfolie en zeezout in de oven op 150C tot ze gerimpeld zijn. Verder wat oregano en 2 gesneden bosuien. Afmaken met wat geraspte kaas.

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier