Menu Vind Restaurant
* zaterdag 18 januari 2014 *

Smulpaapje kookt! - Quiche witlof ham kaas

Susan Aretz – Recepten

dinerovenschotelweekmenuwitlof

Witlof is zo’n heerlijke winterse seizoensgroente. Goedkoop, gezond en bovenal erg lekker. Maar qua variatie beperken wij ons meestal tot de traditionele witlof ham kaas uit de oven. Of een smakelijk witlofsalade. Die eerste variant werd het uitgangspunt voor deze winterse quiche.

Efficiënt koken

En wat ‘m nòg lekkerder maakt is dat je ‘m al kunt voorbereiden. Je weet, daar houden we van. Want door de week zijn we druk genoeg met andere dingen. Dus maak ‘m in het weekend of op een avond alvast klaar en de dag daarna is het in minder dan een kwartiertje gepiept! En wat overblijft kan heel makkelijk worden ingevroren. Serveer ‘m dan bijvoorbeeld als lauwwarm lunchgerecht.

Voor 1 quiche

1 rode ui, in repen gesneden
2 stronken witlof, in repen gesneden
goede scheut olijfolie en klein klontje boter
1 el (kokosbloem) suiker
35g stilton
65g ham, in blokjes of reepjes
200ml room
2 eieren
100g belegen kaas, geraspt
rol kant en klaar roomboter bladerdeeg (of gebruik plakjes bladerdeeg)

Gekarameliseerde witlof

Wat deze quiche zo lekker maakt is dat zowel de ui, als de witlof worden gekarameliseerd. Hiervoor verhit je een goede scheut olijfolie in een pan. De ui, die je hebt gehalveerd en daarna in partjes hebt gesneden bak je op een laag vuur gedurende 10 minuten heel zachtjes. Hij hoeft niet direct kleur te krijgen, maar wel heel veel smaak. Daarna mag de in repen gesneden witlof er ook bij. Doe er dan nog een klein klontje boter en de suiker bij en bak de witlof, nog steeds op laag vuur, ook ruim 10 minuten mee

In de tussentijd

Verwarm de oven voor op 200C. In een mengbeker meng je nu de room met de eieren. Daar mag de geraspte kaas en de ham bij. Wij kozen voor plakken Brugse beenham die we in blokjes sneden. Maar elke hamsoort kun je gebruiken. Kijk wat je nog in de koelkast hebt liggen. Vet nu een ovenschotel in of beleg deze met bakpapier.  Wij zijn dol op de rollen kant en klaar bladerdeeg die in steeds meer supermarkten verkrijgbaar zijn. We gebruiken zelfs het papier waarin ze gerold zijn als bodem. Maar je kunt natuurlijk ook plakjes bladerdeeg uit de vriezer ontdooien en daar de schaal mee bedekken.

Witlof ham en kaas maar dan anders

Bedek de bodem van het deeg met de gekarameliseerde witlof en ui. Zorg dat alles goed verspreid is. Kruimel de stilton nu gelijkmatig over de quiche. Hierover heen gaat het room, ei, kaas  en hammengsel. Zorg dat alles mooi verdeeld is. De hele quiche kan nu zo de oven in. 30-45 minuten op 200C tot ie mooi goudbruin is. Even laten afkoelen en dan lekker aan tafel!

De dag erna

Maak je de quiche al vantevoren klaar laat 'm dan goed afkoelen voordat je hem afdekt met aluminiumfolie en in de koelkast bewaart. De dag dat je hem dan wilt eten verwarm je de oven voor op 175C en haal je de quiche uit de koelkast. Omdat 'ie in feite al helemaal klaar is hoef je 'm alleen maar even op te warmen. Een kwartiertje in de oven is dus ruim voldoende! Heb je de quiche ingevroren, zorg dan dat 'ie helemaal ontdooit is voordat je 'm in de oven verwarmt. Haal 'm op de dag dat je 'm wilt eten 's ochtends uit de vriezer en laat 'm in de koelkast overdag ontdooien. Je bent dan 's avonds in een kwartiertje klaar. Makkelijk toch?!

 

4 reacties

Reactie van Aad

Gisteren gemaakt en gegeten écht heerlijk, maar vergeet niet de schep suiker aan de ui toe te voegen

Reactie van Francien

Ik neem aan dat de schep suiker gelijktijdig met het klontje boter moet worden toegevoegd aan het ui/witlofmengsel?

Reactie van Kirsten

Het klinkt heerlijk, maar ik vind 2 stronken witlof en 1 ui in een hele quiche wel heel weinig groenten voor volwaardige maaltijd...

Reactie van Annick

Bladerend in je kookboek bleef ik bij deze quiche hangen. Het werd 'm zonder suiker maar met een klein teentje knoflook, plukje tijm, peper en gedroogde rozemarijn. Misschien iets hartiger als je 'm bedoelde maar ontzettend lekker.

Reactie formulier