Smulpaapje kookt! Zelfgemaakte kippenbouillon



Dat gebraden kippetje eerder deze week bleek een prachtige basis. Niet alleen voor een aantal lekkere gerechten, maar ook voor zelfgemaakte bouillon. En dat is makkelijker dan je denkt! Omdat wij de kip oosters gekruid hadden hebben we ook een oosters getinte bouillon gemaakt. Maar de smaak ervan is subtiel, dus je kunt de bouillon voor allerlei doeleinden gebruiken.

Tijd

Het enige wat je voor deze bouillon nodig hebt is tijd. Trek minimaal drie uur uit om de bouillon te laten trekken, dat komt de smaak echt ten goede. En de groenten de wij er in hebben gedaan zijn slechts een suggestie. Kijk wat er nog in de groentela ligt en varieer er lustig op los!

Wat heb je nodig

De botten en vellen van 1 gebraden kip van 1,5 kilo
Bosui, heel gelaten
Verse gember, in plakken gesneden
Peperkorrels
Twee gedroogde citroengrasstengels

Bouillon maak je vanaf nu zelf

Zet een ruime pan met water op. Je wilt dat alle botten een goed eind onder water staan. Breng het water, met alle ingrediënten erin, aan de kook. Draai dan het vuur laag. Je wilt een hele zachte bubbel in het water terug zien. Laat het geheel minimaal 3 uur heel zachtjes pruttelen. Verdampt er teveel water, vul dat dan aan met kokend water uit de waterkoker of fluitketel.

Proeven is weten

Proef na drie uur hoe de smaak van de bouillon is. Als hij mooi geel kleurt heeft ie vaak de goede smaak. Maar proeven is weten! Wil je een intensere smaak, laat hem dan rustig nog even doorpruttelen. Eventueel kun je aan het eind (naar smaak) nog een half/heel kippenbouillonblokje toevoegen om de smaak net iets te intensieveren.

Finesse

Zorg dat je een groot vergiet, een schone theedoek, een zeef èn een schone pan hebt klaar staan. Doe de theedoek in de zeef en zet die in de pan. Zet daar bovenop het vergiet. Giet de bouillon nu af. Door deze constructie blijft al het overtollige vet in de theedoek achter en houd je een mooie, heldere bouillon over. Doe de bouillon in verschillende formaten diepvriesbakjes. Op deze manier heb je altijd verse, zelfgemaakte bouillon achter de hand voor in andere gerechten. Je kunt de bouillon natuurlijk ook meteen verwerken tot een lekkere verse kippensoep!

Gepubliceerd op 10 januari 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!
9 mei 2024
spatchcock chicken bbq
 
Spatchcock chicken van de barbecue

Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!