Menu Vind Restaurant
* vrijdag 8 november 2013 *

Smulpaapje kookt! - Kikkererwten wortelburger

Susan Aretz – Recepten

bonenburgersdinerkikkererwtenvegetarisch

Uit JAN zonder vlees, het kookboek dat wij eerder deze week reviewden, kookten wij een aantal gerechten. Stuk voor stuk lekker, en op geen enkel moment mis je vlees of vis. Het was dan ook best lastig kiezen welke van de recepten we met jullie zouden delen. Deze burger won het, om meerdere redenen. Er zit, ongemerkt, een heleboel goeds in voor je kinderen. Groente, want veel wortel. Vezels, want kikkererwten. Maar bovenal, vèèl smaak!

Wat heb je nodig (voor 6 grote burgers)

500 - 750g wortel, geraspt
wij gebruikten waspeen, handiger is waarschijnlijk om winterwortel te raspen
1 blik kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
1 kleine ui, gesnipperd
2 el tahin (sesampasta, o.a. te koop bij AH of de toko)
1 tl gemalen komijn (Djinten)
2 eieren
olijfolie
50g broodkruim (wij gebruikten Panko broodkruim)
rasp van 1 sinaasappel, goed afgewassen
3 el sesamzaadjes
zout & peper

Voor het sausje

150 ml yoghurt (bijvoorbeeld griekse yoghurt, of halvolle. Maar geen magere yoghurt!)
sinaasappelsap, wij gebruikten het sap van een halve sinaasappel
1 el tahin

Hoe maak je de burgers?

Doe de helft van de geraspte wortel in een keukenmachine, met de kikkererwten, ui, tahin, komijn en eieren. Draai er een grove pasta van en doe het in een grote schaal. De andere helft van de wortel fruit je in een eetlepel olijfolie gedurende 8 minuutjes op laag vuur zachtje aan. Daarna doe je het in de schaal, met de broodkruim, sinaasappelrasp en sesamzaadjes. Wat zout en peper er door en goed mengen. Maak je handen nat onder de kraan en neem een flinke bol van het mengsel en maak er de burgers van. Leg ze op een schoon bord en zet minstens een uur in de koelkast.

Het sausje maakt het af!

Voor het sausje meng je alle ingrediënten. Zet het weg, tot gebruik.

Sneller dan McD!

Het enige dat je nu nog hoeft te doen is de burgers te bakken. Wedden dat het sneller gaat dan wanneer je naar een burgerrestaurant zou moeten rijden :-) Verhit een koekenpan tot ie goed heet is. Doe er wat olijfolie in en bak de burgers nu. Aan iedere kant 5 minuten. Het is wel echt belangrijk dat je ze niet te vaak omdraait. Ze kunnen, ondanks dat ze gebonden zijn, uit elkaar vallen. Zet dus eventueel het vuur wat lager als het te hard gaat. In de zomer kun je ze ook op de BBQ grillen, maar ook daar geldt dezelfde voorzichtheid.

Serveren

Rooster wat zuurdesembrood (of een ander brood van je keuze). Snijd optioneel wat rijpe avocado in partjes. En als je er van houdt wat dunne ringetjes rode ui. Maar je zou ze bijvoorbeeld ook kunnen serveren met wat zoete aardappelfrietjes. Serveer de burger met lekker wat van de saus, dat maakt het gerecht echt af!

Invriezen

Heb je meer burgers dan er eters zijn. Of misschien wil je in het weekend de burgers wel alvast klaarmaken voor later in de week. Je kunt de burgers, ongebakken!, ook invriezen. Ontdooi de burgers in de koelkast en bak ze zoals hiervoor aangegeven.

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier