Menu Vind Restaurant
* donderdag 6 februari 2014 *

Smulpaapje kookt! - Hartige wafels en muffins

Susan Aretz – Recepten

muffinswafelsweekmenu

Je verwacht het niet. Hartige muffins. Toch is dit een leuke variant om met kinderen te maken en eten. En weer eens wat anders in de lunchtrommel dan de standaard boterham. En met hetzelfde beslag kun je ook wafels maken, als je een wafelijzer hebt. Die hebben onze persoonlijke voorkeur. Welke is jouw favoriet?

Voor de wafels/muffins heb je nodig

4 chipolataworstjes
2 grote aardappels, geraspt en uitgelekt
30g boter
200g bloem
1el bakpoeder
2el peterselie (diepvries)
50g geraspte kaas (naar keuze, ik gebruikte Comté)
gemalen peper
450ml melk
2eieren

Om te serveren: ketchup en maple syrup

De basis

Haal het worstvlees uit de worstjes, dit doe je heel makkelijk door ze uit hun hulsel te duwen. Verhit een pan (zonder olie) en bak daar het vlees in aan. Je krijgt nu een soort gehakt dat je rult bakt. Rasp in de tussentijd de geschilde aardappel en met keukenpapier dep je al het vocht eruit. Je houdt ongeveer 225 droge aardappelrasp over. Voeg dat bij het worstvlees en doe de boter er ook bij. Laat warm worden tot de boter gesmolten is en je alles goed hebt gemengd. Je kunt het daarna laten afkoelen.

Het beslag

Dan ga je aan de slag met het beslag. Meng bloem, bakpoeder, kaas, peterselie en gemalen peper in een aparte kom. In een maatbeker doe je de melk en de eieren, die je met een vork losklopt. Giet dit mengsel bij de droge ingrediënten en meng goed tot je een glad beslag hebt. Daar doe je nu het afgekoelde mengsel bij. Nog even goed doorroeren.

Wil je wafels of muffins?

Je kunt met dit beslag zowel muffins als wafels maken. Heb je geen wafelijzer dan heb je ruim voldoende voor 12-16 muffins. Doe muffinvormpjes in een muffinblik en vul ze tot de rand van het vormpje met beslag. Je bakt ze daarna 35-30 minuten in een op 200C voorverwarmde oven, tot ze mooi goudbruin zijn. Heb je wel een wafelijzer, verhit die dan en doe er een flinke lepel beslag in. Bak vervolgens tot ze mooi goudbruin en gaar zijn. Dit zal per wafelijzer verschillen. Je maakt er ook ruim 16 wafels mee. Wil je ze meteen serveren? Meng dat 2 delen ketchup met 1 deel maple syrup. Verwarm dit kort (20sec) in de magnetron en serveer als dipsaus bij de wafels/muffins.

Ook lekker in de lunchtrommel

Het grote voordeel van deze hartige muffins/wafels is dat je ze prima kunt invriezen. De wafels kun je in de broodrooster weer opwarmen. De muffins even kort (minuut of 5) in een voorverwarmde oven. Maar ook koud zijn ze lekker en weer eens wat anders voor in de lunchtrommel.

 

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier