Menu Vind Restaurant
* donderdag 27 februari 2014 *

Smulpaapje kookt! - Hartige taart met courgette en Gorgonzola

Susan Aretz – Recepten

dinerkaaslunchovenschotelweekmenu

Aan het einde van de week lag er bij ons nog een verdwaalde courgette zonder bestemming en hadden we nog wat ham in de koelkast die het niet lang meer zou volhouden. Een mooi moment om een nieuwe hartige taartvariant te maken. Want hiermee kun je heel handig restjes smakelijk verwerken, in plaats van ze weg te gooien.

Veelzijdig

Hartige taart is zo geweldig veelzijdig. Als hoofdmaaltijd met een salade erbij. Of als lunchgerecht in het weekend. Je kunt ‘m zelfs mee naar kantoor nemen of in de lunchtrommel van je kinderen stoppen. En als bonus vriezen ze ook prima in. Voor latere drukke dagen als je geen zin hebt om te koken maar wel lekker wilt eten.

Voor deze hartige taart heb je nodig

1 courgette, in dikke plakken gesneden
1 pakje hamreepjes
200g Gorgonzola (of een andere zachte blauwe kaas)
4 eieren
200ml crème fraiche
150 ml melk
vers gemalen zwarte peper
rol roomboterbladerdeeg (of gebruik ontdooide bladerdeegplakjes)

Oven voorverwarmen op 180C

Hartige taart met pit

Wij hebben de courgette in de grillpan geroosterd, maar de plakken om en om aanbakken kan ook prima. Laat ze daarna even afkoelen. Vet een ovenschotel of hartige taartvorm in, of bedek de bodem met bakpapier. Doe het deeg goed in de vorm en beleg de bodem met de plakken courgette en verdeel daar de hamreepjes overheen.

Gorgonzola

De gorgonzola, crème fraiche en melk goed mixen in een grote kom. Het handigste is om hiervoor een staafmixer gebruiken. Of doe alles in een blender. (Maak niet, zoals ik, de fout te denken dat dit met een mixer ook kan, je keuken en kleding zal je dankbaar zijn…) Als laatste de eieren erbij en nog even goed mengen.

Serveren

Dit mengsel giet je voorzichtig over het groente/hammengsel tot net onder de rand. Zet in de oven en bak tussen de 40-50 minuten, tot goudbruin en stevig. Laat de hartige taart, nadat je ‘m uit de oven hebt gehaald, even afkoelen en stevig worden. Lauwwarm serveren is het lekkerst, maar afgekoeld tot kamertemperatuur is nèt zo lekker! Serveer met bijvoorbeeld een simpele witlofsalade als bijgerecht.

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier