Menu Vind Restaurant
* vrijdag 10 januari 2014 *

Smulpaapje kookt! - Gebraden five spice kip

Susan Aretz – Recepten

kipoostersweekmenu

Hebben jullie ook zulke goede herinneringen aan bepaalde gerechten van vroeger? Voor mij is dat de geur van een gebraden kippetje. Ik denk dat iedere familie daar wel een favoriet recept voor heeft. Graag deel ik met jullie mijn nieuwe favoriet hiervoor, geïnspireerd door een aantal verschillende recepten die ik in de mix gegooid heb.

Blije kip

Kies voor dit gerecht wel echt voor een kip die een beetje een leuk leven heeft gehad. Het is in alle opzichten de beste keuze. Niet in de laatste plaats doet het wonderen voor de uiteindelijke smaak van het beestje. Bovendien is deze kip de basis voor nòg drie andere recepten uit het weekmenu van deze week, dus het geld dat je uitgeeft verdien je dubbel en dwars terug. En daar houden we van, efficiënt, lekker èn budgetvriendelijk koken!

Wat heb je nodig

1 blije kip, minimaal 1,5kg (genoeg voor 4 personen)
1 citroen, schoongeboend en ingeprikt
Chinese vijfkruidenpoeder (AH of toko)
Verse peper
Maldon zout

Eenvoud siert de kip

Verwarm allereerst je oven voor op 180C en haal de kip tijdig uit de koelkast, zodat ie alvast op kamertemperatuur kan komen. Aan de achterkant van de kip zit een holte waar precies een citroen in past. Niet over nadenken, gewoon erin stoppen. Niet alleen geeft de citroen smaak af, hij zorgt er ook nog eens voor dat het vlees lekker mals blijft. Wrijf de kip nu in met de kruiden en goed wat peper en een klein beetje zout. Doe dit lekker rondom en masseer het zonodig lekker in het vlees

Gemak dient de mens

In een grote ovenschaal leg je kip met de filets naar beneden. Zet deze in het midden van het oven, voor ongeveer een uur. De eerste tien minuten mag je de temperatuur op 200C laten, zodat ie een lekker bruin korstje krijgt. Daarna terugschakelen naar 180C voor de resterende tijd. In de tussentijd heb je je handen vrij, hoe fijn is dat?

Hoe weet ik dat mijn kip gaar is?

Als je met een mes in de drumsticks prikt en er komt helder vocht uit is je kip klaar. Maar laat ‘m daarna nog even minstens 10 minuten staan en rusten. Dit komt de malsheid van het vlees echt ten goede.

Serveren

Deze kip heeft eigenlijk niet meer nodig dan een lekkere salade voor erbij en een paar sneden lekker dik en vers (spelt)brood. Maar je kunt er ook couscous bij serveren of wat gekookte rijst. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Restjes

Tenzij je een leger te eten geeft is de kans groot dat je restjes kip overhoudt. En wil je zèker weten dat je overhoudt zet dan niet één maar twee kippetjes in de oven. Haal alle overgebleven kippenvlees van de botjes af en laat goed afkoelen. Dek af en zet in de koelkast. Je kunt er later in de week bijvoorbeeld loempia's mee maken. Of gebruik het vlees voor dit snelle noodlegerecht. Restjes zijn namelijk geen afval, maar een mooi begin van een nieuw gerecht! Het kippenvlees kun je nog zeker een dag of vier/vijf in de koelkast bewaren. Ga je het niet deze week gebruiken vries het dan in!

Bouillon

En dan zit je met een lading botten. Weggooien? Nee! Niet doen. Hiermee maak je zelf de lekkerste kippenbouillon. En ook dat is makkelijker dan je denkt. We geven je een recept ervoor!

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier