Menu Vind Restaurant
* woensdag 24 april 2013 *

Smulpaapje kookt! – Eierkoeken

Susan Aretz – Recepten

bakkenkoekjespicknickzoet

Eierkoek is een gezonde variant voor het dagelijkse tussendoortje. Te koop in alle supermarkten en vaak ook bij de bakker. En hoewel die prima zijn is er toch niks lekkerder dan vers gemaakt en zo uit de oven. En laten ze nu ook nog eens super snel klaar zijn, wat wil je nog meer? Ons peutermeisje is er dol op en ik durf te wedden dat jouw kinderen dat ook zullen zijn!

Voor ongeveer 15 mini eierkoeken

75g basterdsuiker
3 eieren
theelepel vanille extract (of gebruik een zakje vanillesuiker)
snufje zout
120g zelfrijzend bakmeel
Brownieblik of bakplaat

Luchtige eierkoeken

Terwijl de oven op 200C voor verwarmt mix je met een mixer de eieren, suiker, zout en vanille. De truc is om dit minstens 5 minuten te doen. Niet minder! Zie het maar als een onverwacht Zen moment. Ogen dicht, mixen en even vijf minuten dagdromen. Het is om voor je het weet! Hiermee krijg je namelijk lekker veel lucht in het beslag en daar worden de eierkoeken straks extra lekker van!

Eierkoeken maak je heel makkelijk zelf

Als je terug op aarde bent zeef je de bloem in het beslag en met een spatel of lepel meng je dit door het eierbeslag. Laat het daarna even 5 minuten staan. Zet in de tussentijd een bakplaat of brownieblik klaar en vet deze in of makkelijker nog, leg er een vel bakpapier in. Giet het mengsel hierin en zet het in de oven, ongeveer een minuut of vijftien. Check na tien minuten of het al goudbruin is, als dat zo is mag het er ook eerder uit.

Laat het goed afkoelen, verwijder het bakpapier en snijd ze in stukjes of steek er met een vormpje figuurtjes uit. Direct opeten is het lekkerst, maar luchtdicht opgeborgen zijn ze nog een dag of twee houdbaar.

Variatie

Je kunt de suiker vervangen door zoetstof naar smaak of twee héle rijpe bananen. Wat ook leuk is, is om de eierkoeken in een muffinblik te bakken en te versieren met wat marsepein, uitgestoken in leuke vormpjes. Dan heb je op slag een lekkere traktatie voor op de crèche, school of bso!

2 reacties

Reactie van Rosalie

Blijven ze ook lekker als je ze invriest?

Reactie van Smulpaapje

Wat ik meestal met de eierkoeken doe is als ze ontdooid zijn ze nog even 'oppiepen' in de oven, paar minuutjes maar Dan smaken ze weer wat verser. Vers uit de oven zijn ze natuurlijk altijd het allerlekkerst.

Reactie formulier