Menu Vind Restaurant
* maandag 28 oktober 2013 *

Smulpaapje kookt! - Carbonara met gerookte makreel

Susan Aretz – Recepten

dineritaliaanspasta

Uit Bespaar met Jamie kookten we een aantal gerechten, omdat we van ieder boek dat we reviewen (lees de review hier) zelf willen testen hoe makkelijk ze zijn, of ze kindvriendelijke zijn of gemaakt kunnen worden en natuurlijk of ze lekker zijn :-) Koken met en voor kinderen, daar draait Smulpaapje tenslotte mede om.

Bespaar met Jamie voldoet, niet geheel onverwacht, ruimschoots aan dat criterium. En door het gebruik van vis in dit pastagerecht krijgen kinderen ook nog eens die onontbeerlijke visvetten binnen. Maar daarnaast vonden wij 'm gewoon vooral heel erg lekker. En delen het recept dus graag met jullie.

Carbonara, maar dan anders

Een klassieke pasta carbonara wordt gemaakt met gerookt spek, bij voorkeur pancetta. Voor deze variant koos Jamie Oliver voor gerookte makreel. En daarmee wordt het gerecht meteen budgetvriendelijk. Want voor nog geen 3 euro heb je op de markt al een gerookte makreel. Wij deden wat meer courgette er door dan in het originele recept staat. En een volgende keer zouden wij ervoor kiezen om de melk te vervangen door room, voor een wat vollere smaak. Maar het testpanel, groot en klein, was aangenaam verrast door het smakelijke resultaat en alles ging dan ook schoon op.

Wat heb je nodig (voor vier personen)

320g penne (of een andere holle pasta, waar de saus lekker in kan kruipen)
1 ui, in dunne ringen
2 courgettes
2 takjes verse rozemarijn, zonder steeltje, fijngehakt (wij gebruikte verse thijm)
130g schoongemaakte gerookte makreel
olijfolie
2 grote eieren
100ml melk (of gebruik voor vollere smaak room)
40g parmezaanse kaas, geraspt
evt wat citroensap

Voorbereiding

Snijd de courgette in de lengte in kwarten. Bij sommige courgettes zit in het de kern een zachter deel, schraap dat er voor dit gerecht met een lepel uit. Snijd de kwarten diagonaal in 1 cm dikke plakjes. Je wilt ze ongeveer zo groot als je pasta. Zorg dat je makreel goed is schoongemaakt en alle graatjes eruit zijn. Snijd het visvlees in 1cm dikke plakjes.

Aan de slag

Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing in een grote pan kokend water. In de tussentijd verhit je wat olijfolie in een grote koekenpan en bak je de ui en courgette op matig vuur, ongeveer 5 minuten. Roer het regelmatig om. Doe daarna de rozemarijn en makreel erbij en bak het 5 minuten mee, terwijl je het af en toe omschept.

Niet voor de allerkleinsten

Mix nu de eieren met de melk en parmazaan. De eieren raken straks verhit door de warmte van de pasta en het groente/vismengsel. Maar het kan raadzaam zijn deze pastasaus niet aan de allerkleinsten van het gezin te geven, als je niet zeker bent over de versheid van de eieren.

Bijna klaar

Giet de pasta af, maar bewaar een kopje van het kookwater. Doe de uitgelekte pasta bij het makreelmengsel. Haal de pan even van het vuur en roer er een scheutje van het kookwater door. Laat het dan even afkoelen. Belangrijk om te doen! Als de pasta nog te heet is als je het eimengsel erbij doet stolt het ei door de hitte, in plaats van dat je een mooie saus krijgt)

Iedereen aan tafel!

Giet nu - van het vuur af! - het eimengsel erbij, roer alles snel en goed door elkaar, tot je een fluweelzachte smeuïge saus hebt. Lekker wat zwarte peper erover, eventueel beetje citroensap en nog wat extra Parmezaan. Eet smakelijk!
 

4 reacties

Reactie van Lobke

Lekker

Reactie van Jolanda

Jammer genoeg vond ik het heel erg vissig smaken.

Reactie van christian gibson

vissig smaken? makreel? wat raar zeg :)

Reactie van Marloes

Hahaha.. vissig smaken?? Dat krijg je als je vis eet ☺

Reactie formulier