Menu Vind Restaurant
* zaterdag 31 oktober 2015 *

Smulpaapje kookt! - Klassieke appeltaart met een Italiaanse twist

Susan Aretz – Recepten

appelbakkentaartzoet

Een tijdje terug maakte ik met een deel van de oogst van onze appelboom bij de Olmenhorst al een heerlijke appelcake. Maar de ultieme appeltaart stond nog niet op Smulpaapje. Nu wel.

Want dit is de klassieke appeltaart, met de knapperigste korst, de lekkerste vulling en nog een stiekem decadent laagje amandelspijs. Waar wacht je op?!

Nodig voor het korstdeeg

175g bloem
½ tl zout
1el suiker
110g koude boter, in blokjes
60ml koud water

Nodig voor de frangipane (amandelspijs)

100g suiker
110g amandelschaafsel (of amandelmeel)
1 ei
1tl vanille

Nodig voor de vulling

1kg appels (Elstar) – je houdt ongeveer 500g appelschijfjes over
100g rozijnen, geweld in appelsap of rum
100g walnoten, grofgehakt
2el suiker
1tl gember + 1tl kaneel
2el jam (ik gebruikte de mangojam van Niven, maar abrikoos kan ook)

Springvorm, ingevet – oven voorverwarmen 175C (hetelucht)

Korstdeeg voor de appeltaart

Meng de bloem, zout en suiker. De boter mix je daar (met een keukenmachine of mixer) doorheen tot je kruimels krijgt (het lijkt op zand). Dan gaat er,  beetje bij beetje, het koude water erbij tot je een samenhangend deeg krijgt. Maak hier een pakketje van, wikkel het in plastic folie en leg het een uur weg in de koelkast. Dit zorgt dat het deeg stevig wordt en dat je het kunt uitrollen. Ik heb natuurlijk amper geduld hiervoor, dus legde het een half uurtje in de vriezer.

Zo maak je frangipane

Het amandelschaafsel blitz je in een keukenmachine (of met staafmixer) tot je amandelmeel hebt. Je kunt amandelmeel overigens ook kant en klaar kopen. Bij het amandelmeel gaat de suiker. Mix dat nog 1-2 minuten. Dan het ei en de vanille erdoor mixen, tot je een textuur krijgt die lijkt op amandelpasta. Doe het in een bakje en zet dit tot gebruik in de koelkast.

Geen appeltaart zonder appels

Wel de rozijnen in het vocht van je keuze. Net genoeg zodat ze onder komen te staan. Schil alle appels. Ik gebruikte hiervoor Elstars. Maar iedere stevige zoet/zure appel werkt prima. Klokhuis eruit en de appels in schijfjes. De appelschijfjes gaan samen de walnoten, suiker, gember en kaneel in een kom. Tot slot de rozijnen bij, die je eerst goed laat uitlekken

Klassieke appeltaart met een twist

Het gekoelde deeg rol je op een bebloemd aanrecht uit en bedek er de bodem en zijkanten van je ingevette springvorm mee. Je amandelspijs gaat op de bodem, verdeel dat gelijkmatig en daar bovenop gaat de appelvulling.

Appeltaart bakken

Bak de appeltaart 50-55 minuten in de voorverwarmde oven. Gaat het met de rozijnen en appels te snel qua temperatuur dek de vulling dan af met wat aluminiumfolie, zorg wel dat de deegrand vrij blijft zodat dat gaar kan worden. Haal de taart, als die mooi goudbruin kleurt uit de oven en bestrijk de randen met wat losgeroerde mangojam. De jam is ook lekker over de vulling heen trouwens. Laat in de vorm afkoelen en serveer zo vers mogelijk!

 

3 reacties

Reactie van irma

dat ziet er heerlijk uit! die ga ik vandaag maken :-) Dank voor het delen! Vraagje: op welke temperatuur bak je deze taart?

Reactie van Smulpaapje

Hoi Irma, zoals in het recept staat aangegeven (onder de ingredienten) verwarm je de oven voor op 175C. Op dit temperatuur bak je 'm uiteindelijk ook. Heel veel bakplezier!

Reactie van irma

Dank voor je snelle reactie! hij staat nu in de oven, en het ruikt al heerlijk!

Reactie formulier