Menu Vind Restaurant
* woensdag 1 oktober 2014 *

Smulpaapje kookt! - Zoete aardappellasagne

Susan Aretz – Recepten

gehaktweekmenu

Dit is zo’n gerecht waarbij ik zelf werd verrast het resultaat en hoe toegankelijk qua smaak het voor iedereen is. Een fijne balans tussen het zoete van de aardappel en de pit van de cayenne. Niet te pittig, niet te zoet, precies goed!

En wat zo fijn is, maak ‘m in het weekend of de avond ervoor alvast klaar en je hebt doordeweeks je handen vrij, terwijl je ‘m heel gemakkelijk afbakt in de oven.

zoete aardappellasagne
Foto: Simone van den Berg

Voor een grote ovenschaal (4-6 personen)

Neutrale olijfolie
1ui, gesnipperd
2 wortels, fijngesneden
300g rundergehakt
2 blikken gepelde tomaten (ik gebruikte Manzano tomaten)
1 laurierblad
zout en versgemalen peper
½ tl nootmuskaat
½ tl gemberpoeder
½ tl paprikapoeder
mespunt cayenne peper
1 grote zoete aardappel, in niet te dikke plakjes (ongeveer 600g)
200g geraspte belegen kaas

Basissaus voor de lasagne

Verhit in een hapjespan de olie en fruit de ui en wortel daarin zachtjes aan, een minuut of vijf. Dan het gehakt erbij, vuur iets hoger en rul bakken. Bestrooi met de nootmuskaat, gember, paprikapoeder, zout en per en cayenne en bak even mee. Dan de blikken tomaat, met sap, erbij en langzaam aan de kook brengen. De saus laat je nu ongeveer een half uur pruttelen. Het vocht verdampt daardoor en je krijgt een dikkere, smaakvolle saus. Proef en check of er genoeg zout en peper inzit, anders bijkruiden.

Zoete aardappel lasagne

Verhit, terwijl je saus pruttelt, de oven voor op 200C en vet een grote ovenschaal met wat olie in. Beleg de bodem met plakjes zoete aardappel. Schep daarover de helft van de saus en verspreid gelijkmatig. Daarop nog een laag zoete aardappelplakjes en eindig met de saus. Bedek de saus met de geraspte kaas. Bak de lasagne 20-30 minuten in de oven. Hij is klaar als de kaas goudbruin en gesmolten is en de zoete aardappel gaar (check door in te prikken met een vork). Laat heel even afkoelen, voor je serveert.

Efficiënt koken

Maak je de ovenschotel voor de tijd klaar en serveer je ‘m later laat dan de saus goed afkoelen en bouw dan de laagjes op. Bestrooi pas met de gesmolten kaas op het moment dat je ‘m in de oven afbakt. Zet dan de temperatuur op 175C en trek er ongeveer 45 minuten voor uit.

4 reacties

Reactie van Annemarie Uijterwaal

Klinkt erg lekker! Ga ik gauw eens maken.

Reactie van Aleida

Het staat nu in de oven. We zijn zeer benieuwd!

Reactie van Aleida

Ook dit gerecht was weer een succes aan tafel! Zelfs mijn man (groot lasagne fan) kon het zeer waarderen.

Geen gezeur van de kids. Bordjes helemaal leeg.

Deze ga ik zeker vaker maken.

Reactie van Annick

Dank voor de inspiratie weer. Hier de wat meer volwassen versie gemaakt met als toevoeging 1 teen knoflook, scheut rode wijn en wat piment d’Espelette. In plaats van kaas gekozen voor een mengsel van Hüttenkäse en feta, dat maakte het was lichter. Was lekker!

Reactie formulier