Menu Vind Restaurant
* woensdag 5 november 2014 *

Smulpaapje kookt! - Verse champignonsoep

Susan Aretz – Recepten

basisreceptsoep

Volle, rijke smaken. Op en top herfst. Ideaal voor een zondagmiddag bij de kachel of openhaard. Knapperig brood erbij. Grote kom vol soep. Proef je het al?

Volgens mijn lief is dit een van de lekkerste soepen die ik gemaakt heb. Hij was in ieder geval in een mum van tijd op, dus ik geloof dat iedereen ‘m lekker vond ;-) Maak een lekkere grote pan en geniet van het najaar in een kommetje!

Voor een grote pan soep

1 sjalotje, gesnipperd
teentje knoflook, fijngesneden
Scheutje neutrale olie
1,5L paddenstoelenbouillon (of gebruik groentebouillon)
2 aardappels (+/- 200g netto gewicht), geschild en in blokjes
2el kruidenkaas
500g gemengde champignons, schoongeborsteld en in kwarten gesneden
(Ik gebruikte een combi van gewone, kastanje en shitake paddenstoelen)
klont roomboter
Gedroogde tijm, naar smaak
zout en peper

Maak je eigen champignonsoep

Start met het fruiten van de sjalot en knoflook in een scheutje olie. Smaak moeten ze afgeven, ze hoeven geen kleur te krijgen, dus matig vuur. Daarbij gaat de aardappel en tweederde van de champignons. Schep even om en giet er dan de bouillon bij. Paddenstoelbouillonblokjes zijn steeds beter verkrijgbaar, het is de moeite waard om ze op de kop te tikken!

Breng de soep aan de kook, draai het vuur iets terug en laat pruttelen tot de aardappelblokjes gaar zijn. Dan de staafmixer erin en pureren.

Zelfgemaakte soep

In een koekenpan smelt je de boter en bak hierin de rest van de champignons goudbruin aan. Breng op smaak met tijm, zout en peper. Schep dit in de soep en roer er dan nog de kruidenkaas door, tot het mooi gesmolten is. Proef of er nog verder zout en peper bij moet en serveer in grote kommen met lekker vers, knapperig, brood.

10 reacties

Reactie van Arlette

Klopt het dat de soep vrij dun blijft? Of heb ik per ongeluk te veel water gebruikt of te weinig champignons gepureerd? Hij smaakte trouwens wel heerlijk!

Reactie van Smulpaapje

bij mij was ie redelijk dik, dus dan zou ik vlg keer inderdaad iets minder water gebruiken. Fijn dat ' ie in ieder geval qua smaak lekker was!

Reactie van monique

Mijn soep was ook dunner dan dat hij op de foto lijkt te zijn. En dat terwijl ik slechts 1 liter bouillon heb toegevoegd. Zou er misschien nog meer aardappel bij moeten?

Reactie van Smulpaapje

Ik zal de soep binnenkort thuis ook nog weer eens maken, want dit is toch bijzonder. Meer aardappel geeft wel meer binding. Mocht het nodig zijn ga ik het recept aanpassen. Ik hou jullie op de hoogte (kan heel even duren ivm alle kookboekactiviteiten)

Reactie van Smulpaapje

Ik heb de soep vandaag nog een keer gemaakt, maar hij had de goede dikte. Wel de foto vervangen door eentje waarop je hopelijk beter ziet hoe het resultaat is. Wil je 'm toch dikker, gebruik dan wat meer aardappel

Reactie van Leonie

Hoi, de soep lijkt me heerlijk. Morgen feestje dus ik wil vanavond een verse tomaten- en deze soep maken. Zou deze geschikt zijn om een dag van tevoren te maken (ivm champignons)? Dank voor je reactie en fijne recepten!

Reactie van Smulpaapje

Hoi Leonie, Ja hoor dat kan. Laat 'm na het maken goed afkoelen en zet dan - afgedekt - koud weg (bij voorkeur in de koelkast) Op de dag dat je 'm serveert, rustig opwarmen. Fijn feestje morgen!

Reactie van Leonie

Paar weken geleden dus dubbele hoeveelheid gemaakt voor het feestje. Deze soep ging zo super snel op dat ik zelf amper heb gehad. Vandaag weer gemaakt. Lekker veel want deze soep is echt heeeeerlijk! Dank je wel voor dit recept!

Reactie van Metty

Superlekker!!!! En perfect voor mensen met lactose ontolerantie.

Reactie van Aleida

Deze soep heb ik van de week gemaakt. Reactie van de kids: wil je deze elke dag maken!

Echt een heerlijke soep! Ik heb 1l water gebruikt. Perfecte soep.

Reactie formulier