Smulpaapje kookt! – Upsidedown cake



De fransen kennen de tarte tatin, in Amerika noemen ze het een ‘upside down cake’ Gebak waarbij het fruit eerst in het bakblik gaat en daarover heen het deeg komt.

Deze ‘ondersteboven cake’ maakten we met nectarines, maar ieder zacht fruit (denk pruimen, perziken) kun je ervoor gebruiken. En heey, er zit fruit in dus je voldoet meteen aan een deel van de schijf van vijf 😉

Wat heb je nodig

125g boter, op kamertemperatuur
190g suiker
1tl vanille
2 eieren
215g bloem
½ tl bakingsoda (zuiveringszout)
1tl bakpoeder
200ml karnemelk
4 nectarines, in schijfjes gesneden (of gebruik abrikozen, dan heb je er minstens 6 nodig)

Voor de karamel *)
½ tl zout
1½ el water
160g suiker

Browniebakblik van ongeveer 22 cm, met boter ingevet
Oven voorverwarmen op 175C

Begin met het deeg

Hiervoor mix je de zachte boter met de suiker, een minuut of drie. Dan een voor een de eieren erbij en als laatste de vanille. In een aparte kom meng je bloem, soda en bakpoeder. Dit gaat beetje bij beetje bij het boter/eimengsel. Als je een beetje bloem erbij hebt gedaan doe je er daarna een scheutje karnemelk bij. Bloem – karnemelk – bloem – karnemelk, je eindigt als laatste met bloem. Zet dit even apart

Zo maak je gezouten karamel

In een pannetje roer je het zout en suiker door elkaar. Daar gaat het water bij, roer tot het op zand lijkt. Zet dan het pannetje op een laag vuur tot het gaat bubbelen. Nu moet je opletten en erbij blijven. Ga niet roeren, maar draai de pan af en toe voorzichtig rond. De suiker wordt na een minuut of vijf amberkleurig. Als dat gebeurt haal je het even daarna van het vuur, zo voorkom je dat verbrandt. Giet het mengsel op de bodem van je ingevette bakblik. Het zal meteen daarna stollen. Dat hoort zo, geen paniek!

*) Ik heb de cake inmiddels ook gemaakt met kant & klare karamel, ik gebruikte in dat geval een half potje karamel (bijvoorbeeld van Niven, ongeveer 3 flinke eetlepels) en heb die verwarmd (niet koken!) in een pannetje en daarna op de bodem gegoten. Dat kan dus ook

Nectarinetaart

Leg in de karamel, dakpansgewijs, de schijfjes nectarine. Je kunt ongeveer vier rijen breed beleggen, afhankelijk van de grootte van je bakblik. Hierover heen gaat het beslag dat je hebt gemaakt. Strijk de bovenkant goed glad. Bak dit ongeveer 50 minuten in de voorverwarmde oven. Kleurt het deeg te snel bruin, leg dan een vel aluminiumfolie erover om het te beschermen. Haal de taart uit de oven en laat even afkoelen, voor je een serveerbord tegen de deegkant aanlegt en de taart ondersteboven draait. De nectarinekant heb je nu naar boven. Wil je wat extra zout ‘crunch’, bestrooi dan met nog wat grof gemalen zeezout.

 

Gepubliceerd op 2 oktober 2014


2 reacties

  1. RUTTEN FREDDY schreef:

    ik vond een heerlijk lekker dessert om bij groot bezoek of bij koffieklets te geven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!