Menu Vind Restaurant
* dinsdag 8 juli 2014 *

Smulpaapje kookt! - Tomaten tarte tatin

Susan Aretz – Recepten

bakkentomatenvegetarischweekmenu

Af en toe krijg je van die producten thuisgestuurd waarbij instant mijn inspiratie wordt aangezwengeld. Recentelijk waren dat de honingtomaatjes die PR bureau de Kroon op het Werk mij stuurde. En ik had zelf al de prachtige producten van Cricks ontdekt.

Die twee samen bleek echt een gouden combinatie te zijn. En je maakt indruk met een gerechtje dat amper moeite kost om te maken. Hoe geweldig is dat?!

Genoeg voor tien individuele taartjes

Voor het kruimeldeeg
350g bloem
100g Parmezaan, geraspt
100g koude boter, in blokjes
100ml koud water

Voor de vulling

Cricks Tomatenconfiture of Umamipasta (verkrijgbaar o.a. bij Foodelicious)
Honingtomaatjes (verkrijgbaar de betere groentespecialisten)

Zo maak je het deeg voor de tomaten tarte tatin

In een keukenmachine doe je alle ingrediënten voor het deeg en pulseer je dat tot kruimels en dan net zo lang tot het een deegbal vormt. Je kunt het ook in een kom doen met de handmixer, maar ik kan je uit ervaring vertellen dat het daar een redelijk zootje van wordt… Natuurlijk kun je ook met de hand kneden, verkruimel dan de boter door het bloem/kaasmengsel en doe als laatste het water erbij.

Als je een samenhangend deeg hebt leg je de bal deeg even een kwartiertje/half uur in de koelkast. In de tussentijd halveer je de tomaatjes en verwarm je de oven voor op 180C

Taart of taartjes

Rol het deeg uit tot ‘ie net iets groter is dan de vorm die je gebruikt. Afhankelijk van de bakvormen die je hebt maak je één grote taart of meerdere kleintjes. Belangrijk is dat je een bakvorm gebruikt waarvan de onderkant los in de vorm zit, zodat je ze er straks makkelijker uit kunt halen. Bekleed de vorm met een stukje bakpapier en smeer de bodem in met een theelepel van de tomatenconfiture. Leg daarop, met de bolle kant naar boven, de gehalveerde tomaatjes. Zoveel als er in passen. Daarover heen gaat het deeg. Voor kleine taartjes moet je dus het deeg in rondjes verdelen die iets groter zijn dan de vorm. Stop het deeg goed in, het moet als het ware de rest van de vullen knuffelen, zodat als je ze straks omdraait de vulling goed erop blijft liggen.

Fotogeniek eten

Zet de vorm(pjes) op een bakrooster in het midden van de oven en bak, afhankelijk van de grootte, 20-25 minuten. Kijk goed of het deeg goudbruin kleurt en gaar is voor je ze uit de oven haalt. Per oven kan de baktijd variëren en hij is ook afhankelijk van hoe groot je vorm is die je hebt gebruikt. Laat dan heel even afkoelen, maar draai na 5 minuten de taartjes om en verwijder het bakpapiertje dat nu aan de bovenkant zit. Lauwwarm zijn ze het aller-lekkerst, maar ook volledig afgekoeld op bijvoorbeeld een brunchtafel of bij een uitgebreide lunch zijn ze nog steeds heerlijk.

 

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier