Menu Vind Restaurant
* vrijdag 9 januari 2015 *

Smulpaapje kookt! - Sticky toffee pudding met karamelsaus

Susan Aretz – Recepten

bakkendesserttaarttoetjezoet

Ondanks dat de feestdagen voorbij zijn en je misschien wel hebt bedacht om nu toch echt iets gezonder te gaan eten hoop ik dat je dat voornemen voor dit recept eenmalig even aan de kant zet.

Want ik heb zelden een dessert/gebak gegeten waar ik nog steeds zó van watertand als ik de receptuur lees, als van deze Sticky Toffee Pudding.

Voor 8 - 10 ruime porties

250g dadels, grof gehakt
250ml kokend water
125g boter
225g lichte basterdsuiker
4 eieren
225g zelfrijzend bakmeel
zout
1tl bakpoeder

Voor de karamelsaus

450g lichte basterdsuiker
125g boter, op kamertemperatuur
500 ml slagroom

Springvorm invetten, bakpapier erin en ook invetten. Oven verwarmen op 175C

Sticky toffee pudding

Doe de dadels in een hittebestendige kom en giet het kokend water erover. Laat een uur wellen. In de tussentijd klop je de boter met suiker tot ze crèmig en licht kleuren. Een voor een de eieren erbij en blijven mixen. Zeef tot slot de bloem en zout erbij en schep door, maar hou de lucht er in. Het beslag doe je nu bij het dadelmengsel (niet afgieten!) en meng je goed. Giet dit in de bakvorm en bak een uur in de voorverwarmde oven. Zeker weten dat ‘ie gaar is? Steek een satéprikker in het midden. Komt die er droog uit (dus zonder beslag) dan is je cake gaar. Laat in de vorm vijf minuten afkoelen, dan springvorm verwijderen en op een rooster verder laten afkoelen

Voor de karamelsaus

Roer de suiker met de boter en een snuf zout in een pan met dikke bodem op halfhoog vuur tot de boter is gesmolten. Het mengsel is dan wat korrelig en lijkt een beetje op zand. Room erbij en de saus aan de kook brengen. Is het aan de kook, dan vuur iets terug en 30 minuten zachtjes laten koken. Roer wel regelmatig even door. Als de saus op de achterkant van een lepel blijft hangen is ‘ie klaar.

Serveren

In eerste instantie maakte ik deze sticky toffee pudding als dessert, zoals de Engelsen dat doen. Goddelijk! Maar wat overbleef nam ik de dag erna als verjaardagsgebak mee naar kantoor, inclusief saus. Het feit dat er geen kruimel overbleef zegt genoeg. Dus kies je eigen gelegenheid – of bedenk er eentje – en gauw maken!

Credits

Het originele recept, dat ook drank bevat, is van Yvette van Boven. Dit is mijn kids proof versie ervan. Voor meer heerlijke recepten van Yvette kijk vooral ook even in Home Baked en eigenlijk al haar andere boeken ;-)

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier