Menu Vind Restaurant
* maandag 24 november 2014 *

Smulpaapje kookt! - Speculaas koffiebroodjes

Susan Aretz – Recepten

bakkensinterklaaszoet

Met de speculaas speltbloem die we van Speltfood kregen ging ik in een weekend aan de bak, het is tenslotte Sinterklaastijd.

De reguliere koffiebroodjes die op de site staan zijn al een hit, maar ik vermoed zo dat deze dat de komende periode ook gaan worden!

Voor het deeg

250ml melk
1,5el droge gist
60g gesmolten boter
100g basterdsuiker
½ tl zout
450g speculaas speltbloem
Eventueel kun je ook reguliere bloem gebruiken en die op smaak maken met speculaaskruiden. Afhankelijk van hoe sterk je de speculaaskruiden wilt, 1-2 el.

Vulling

3el zachte, maar niet gesmolten boter
65g suiker
100g chocolate chips

Het deeg voor de koffiebroodjes

Dit is nog wel even een klusje, dus begin op tijd. Heb je een broodbakmachine, haal die dan uit het stof want dat scheelt een hoop kneden. Anders alvast je spierballen warm maken, je zult ze nodig hebben ;-) Verwarm de melk in een pannetje tot lichaamstemperatuur, je moet er dus nog steeds een vinger in kunnen houden zonder die te verbranden. Daar gaat de boter en suiker bij. Meng dat goed voordat je de gist toevoegt. Laat dan 3 minuten staat zodat de gist actief kan worden.

Kneden van deeg

In een grote kom (of in de bak van je broodbakmachine meng je de bloem met het zout. Giet daar het melk mengsel nu bij en roer door. Voor de broodbakmachine zet je ‘m nu op deeg kneden en ga je wat anders doen. Voor de old skool methode ga je nu 10 minuten flink kneden tot je een elastisch deeg hebt. Zet dat dan weg om in hoeveelheid te verdubbelen tijdens het rijzen (in de broodbakmachine gebeurt dat automatisch), handmatig heeft het een uur nodig. Voorzie een springvorm van een vel bakpapier.

Speculaaskoffiebroodjes

Is het gerezen, rol het deeg dan met een deegroller uit tot een grote rechthoek en bestrijk het geheel met de zachte boter. Daarover heen sprenkel je gelijkmatig de suiker en chocolatechips. Rol het deeg nu, vanaf de brede kant, strak op. Hoe strakker, hoe beter. Snijd van die rol stukken en leg die, met de spiraalkant naar boven, naast elkaar in het bakblik. Er mag wat ruimte tussen blijven, want je laat het nu nog een keer 20 minuten rijzen. Verwarm in die tijd je oven voor op 220C.

Schuif het bakblik in de oven en bak – ongeveer 12-15 minuten – tot alles gaar is en je huis echt geweldig ruikt. Even in het blik iets laten afkoelen, voordat je de springvorm los maakt en iedereen kan aanvallen!

 

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier