Menu Vind Restaurant
* maandag 6 juli 2015 *

Smulpaapje kookt! - Roombotercake

Susan Aretz – Recepten

bakkencakezoet

Eigenlijk is roomboter geen roomboter, maar gewoon boter. Roomboter is men gaan gebruiken om aan te geven dat het een puur product is. Voor mij is het de basis van lekker bakken. Zeker als je een klassieke roomboter, ehrm botercake maakt.

Ik maakte deze cake voor de 5e verjaardag van onze dochter, zodat ze 'm op haar partijtje zelf kon versieren. Maar hij is ook zonder verjaardag of versiersels  - puur en vers uit de oven - super lekker.

Voor één cake (10 flinke plakken)

200g boter (ongezouten) - op kamertemperatuur
200g fijne kristalsuiker
4 eieren (maat M)
200g bloem (ik gebruikte de tarwebloem van Desemenzo)
1el bakpoeder
1/2 tl bakingsoda
snufje zout
rasp van 1 citoen
1tl vanille extract

Bakblik (ingevet of voorzien van bakpapier) - oven voorverwarmen op 150C (hetelucht)

Roombotercake

De sleutel tot een lekkere smeuïge cake is dat je de zachte boter en de suiker minimaal 2 minuten mixt. Je wilt echt een licht, cremig geheel hebben. Dit kan met de handmixer, of in een Kitchenaid. Daarna mix je, één voor één, de eieren erdoor. Schraap de zijkanten van de kom goed erbij, zodat alles goed gemengd is. Dan de rasp en vanille er nog kort door mixen.

In een aparte kom meng je de bloem, bakingsoda, bakpoeder en een snufje zout. Meng dit nu beetje bij beetje door het botermengsel. Niet te lang mixen! Giet het beslag in het bakblik en bak ongeveer 55 minuten in de voorverwarmde oven. Check met een satéprikker of de cake goed gaar is. Laat dan nog een half uurtje in het blik afkoelen, voor je ´m op een rooster zet om verder af te koelen. Smullen maar!

Eén reactie

Reactie van Bas

Heerlijk! Roomboter is erg fijn om mee te bakken! Wat een leuk receptje!

Reactie formulier