Menu Vind Restaurant
* maandag 29 september 2014 *

Smulpaapje kookt! - Risotto

Susan Aretz – Recepten

basisreceptrisottovegetarisch

Er zijn weinig gerechten die zo volledig in de categorie comfort food vallen als risotto. Nestel je met een kommetje risotto op de bank, of serveer tijdens een lekker etentje. Je kunt er echt alle kanten mee op.

In het voorjaar met mooie jonge groente, in de herfst met prachtige paddenstoelen. Maak ‘m vegetarisch, met vis of vlees. Het kan allemaal. En daarmee ook een mooi toegankelijk recept voor het hele gezin. Niets houdt je tegen om aan de slag te gaan!

Basis recept

1 ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2el neutrale (olijf)olie
optioneel: scheut witte wijn
1L warme bouillon
250 – 300g risottorijst
+/- 75g Parmezaanse kaas, geraspt
Scheutje olijfolie of klontje roomboter
Versgemalen zwarte peper en zout

Paddenstoelen/truffel risotto

500g gemengde paddenstoelen
1el verse thijm
Neutrale olie of boter
Peper en zout
Truffelolie
Plakjes truffel op olie (verkrijgbaar o.a. via Foodelicious)

Basis recept voor risotto

Verwarm in een grote pan de olie en fruit hier de ui en knoflook in aan, een minuut of vijf zonder het te kleuren. Doe de risottorijst erin en schep goed om. Gebruik je wijn doe die er nu bij en roer tot alles verdampt is. Daarna gaat, scheut voor scheut, de warme bouillon erbij. Niet teveel tegelijk, je wilt de rijst langzaam laten garen. De hoeveelheid bouillon is een richtlijn. Je hebt niet altijd de volledige hoeveel nodig. Roer na iedere keer bouillon goed door, tot de bouillon volledig is opgenomen. Pas dan doe je er een nieuwe scheut bij. Proef na een minuut of twintig roeren de rijst, als het goed is is je risotto nu bijna gaar. Is dat het geval, geen bouillon meer toevoegen. Nog niet helemaal gaar? Dan nog een scheutje erbij.

Maak je risotto af

Als je risotto gaar is zet je het vuur uit en gaat de kaas erbij, als ook een scheutje olie (gebruik de lekkerste die je hebt!) of een klein klontje boter. Hiermee maak je de risotto echt helemaal af en krijgt ‘ie dat smeuïge. Tot slot zout en peper naar smaak. Je basisrisotto is nu klaar!

Herfstrisotto

Voor een lekkere herfstige risotto bak je grofgesneden paddenstoelen in een goede scheut olie (of klont boter) een minuut of tien, tot ze mooi goudbruin gebakken zijn. Breng op smaak met een lepel verse thijm en zout en peper. Roer dit door je basisrisotto. Wil je het extra decadent en smaakvol maken, doe er dan in plaats van gewone olie een scheutje truffelolie door. Nóg decadenter/lekkerder, dan kun je er ook nog een schepje truffelplakjes doorheen roeren. Je weet niet wat je proeft!

Meer risotto?

Heb je de smaak te pakken en wil je meer variaties voor risotto. Hier vind je nog een aantal recepten

 

4 reacties

Reactie van hetiszoalshetis

Deze ga ik vanavond maken. Hopelijk lees je mijn vraag nog voor die tijd: Hoe lang duurt dit recept om te maken?

Reactie van Smulpaapje

Het daadwerkelijke risotto roeren is een minuut of 20. Reken op ongeveer 45 minuten in totaal voor het hele gerecht.

Reactie van hetiszoalshetis

Super! Dankjewel. Ik laat nog wel weten hoe het smaakte :-)

Reactie van hetiszoalshetis

Wauw, wat was dit heerlijk zeg! Ik had er ook truffelolie doorgedaan, echt superlekker. De gasten vonden het ook heerlijk...een verfijnde smaak zeiden ze.

Reactie formulier