Menu Vind Restaurant
* donderdag 3 september 2015 *

Smulpaapje kookt! - Pompoen & tomatentaart

Susan Aretz – Recepten

bakkenhartigetaartpompoentomaten

De overgang van zomer naar herfst. Eigenlijk wil je er nog niet aan denken, tot je beseft dat ook dat jaargetijde weer heerlijke seizoensproducten met zich meebrengt.

Deze taart brengt het beste van de zomer samen met de eerste najaarsproducten. Een prima manier om heel voorzichtig je weer te verheugen op het moois dat het najaar biedt.

Voor één taart

1 rol kant & klaar (blader-/korst)deeg
2el uienrelish (French’s)
2-3 rijpe tomaten, in plakken
½ flespompoen, in plakken (zonder schil)
1 rode ui, in ringen
3 takjes tijm
zout & peper
175g taleggio (of een andere pittige kaas die goed smelt), in plakjes
 

Taartvorm met losse bodem – oven voorverwarmen op 175

Hartige taart

Ik kocht onlangs een prachtige langwerpige taartvorm met losse bodem, maar je kunt ook prima een vierkant of ronde bodem gebruiken. Beleg de taartvorm met het deeg (je kunt natuurlijk ook prima zelf korstdeeg maken of plakjes bladerdeeg gebruiken. Het handige van kant en klaar deeg is dat je het papier dat erom zit meteen als bakpapier kunt gebruiken.

Uienrelish

Bestrijk de bodem met de uienrelish. Dit geeft de taart straks nét iets meer qua smaak. Je zou ook uienchutney kunnen gebruiken of zelf 2 rode (gesnipperde) uien 10-15 minuten in wat olie zachtjes kunnen bakken/karameliseren.

Groentetaart

Op de uienrelish gaan nu, dakpansgewijs, de plakken pompoen en tomaat. Om te voorkomen dat je taart te vochtig wordt duw je de zaadlijsten en het vocht uit de plakken tomaat, zodat je puur het vlees overhoudt. Wil je nóg meer smaak geven aan je taart, grill de pompoenplakken dan even om en om in een (grill)pan. Niet alleen geeft dat kleur, je geeft de pompoen ook alvast een zetje om te garen. Over de groente heen nu wat zout, peper en de losgeriste tijm. Verdeel daarover heen de plakjes kaas.

Pompoen & tomatentaart

Bak de taart 25-30 minuten in de voorverwarmde oven, tot de kaas mooi gesmolten is en de pompoen beetgaar is. Haal de vorm uit de oven en laat even in de vorm afkoelen. Duw dan de bodem naar boven en haal de taart voorzichtig uit de vorm. Serveer lauwwarm met een frisse salade.

Meer inspiratie

Wil je dit najaar nog vaker iets lekkers met pompoen maken, kijk dan ook eens hier bij de andere pompoenrecepten van Smulpaapje.

 

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier