Menu Vind Restaurant
* donderdag 9 oktober 2014 *

Smulpaapje kookt! - Pasta met spruitjes en pancetta

Susan Aretz – Recepten

fastfoodpastaspruitjes

Dit recept, een aanpassing op een recept van Donna Hay, is al járen een hit bij ons thuis. En al helemaal bij onze dochter. Al van jongsaf aan eet ze deze pasta mee en er wordt – letterlijk – in de keuken gedanst als ik het klaarmaak.

Dat is overigens razendsnel. Want in de 10 minuten dat de pasta kookt maak je dit gerecht al. Hoe bedoel je fast food!

pasta spruitjes_Simone web2.jpg

Foto: Simone van den Berg

Voor vier personen

750g spruitjes, schoongemaakt en in kwarten gesneden
200g pancetta (of gebruik gewone spekblokjes)
2tl gedroogde oregano
1 teentje knoflook
Citroensap, naar smaak
200ml slagroom, ongezoet
Versgemalen zwarte peper
Héél klein beetje zeezout
Geraspte Parmezaanse kaas
Orechiette pasta (of gebruik schelpjes)

Snelle pasta

Het meeste werk is het schoonmaken van de spruitjes, maar voor de rest is dit een super snelle pasta. Verhit een droge koekenpan en bak daarin de spekjes uit. Als je kunt probeer echt pancetta te krijgen. Het maakt uit voor de smaak. Albert Heijn verkoopt het tegenwoordig in plakjes bij de voorverpakte vleeswaren. Als je dit gebruikt, bak ze dan uit en verkruimel ze aan het eind erover heen.

Lekkere spruitjes

Als de spekblokjes lekker kleuren pers je het teentje knoflook erbij uit en laat je het, op lager vuur, een minuutje meebakken. Dan de oregano erbij en even mee om bakken. Nu mogen de schoongemaakte spruitjes erbij. Doe er eventueel nog klein scheutje olie bij. Bak in max vijf minuten lekker gaar. Proef of ze beetgaar zijn na een minuut of vier. Ze moeten iets een ‘bite’ overhouden.

Pasta met spruitjes

Breng nu op smaak met het citroensap. Ik doe er eerst het sap van een halve citroen bij en de room en proef dan even. Je kunt er altijd nog een beetje meer citroensap bij doen. Peper en matig zout erover en je pasta is klaar. Op tafel, natuurlijk!, nog met geraspte kaas bestrooien.

5 reacties

Reactie van Renske

Wat is dit lekker, zeg! En ja, onze kinderen vonden het ook heerlijk! Gaan we nog heel vaak maken. Ik heb verse pasta van de AH gebruikt gevuld met parmezaanse kaas (perline con parmigiano). Was er erg lekker bij.

In het recept viel me trouwens op dat nergens staat vermeld hoe je de pasta erbij doet. Spreekt voor zich, maar ik meld het toch maar even.

Reactie van Nanda

Heerlijk dit recept!!vroeger genoeg spruitenstamppot gemaakt met bal gehakt. Dit is een heerlijke variatie.

Reactie van Anne-Lies

sinds ik op mezelf woon (>20 jaar) geen spruitjes meer klaargemaakt... Tot vandaag met dit recept! Erg lekker, vonden man en kinderen. En ik heb het zelf zonder pasta gegeten en dat was ook heerlijk! Dank, Susan!

Reactie van Jan de Haan

al driemaal gemaakt, steeds met andere pasta en met spruitjes uit eigen tuin; deze eerst wel even geblancheerd. eenvoudig, maar lekker recept, waar je eer mee inlegt. jdh.

Reactie van Danielle

Helaas :( vandaag gemaakt, maar kreeg de handen niet op elkaar. Geen spruitjes voor mijn gezin, zelfs niet zo.

Reactie formulier