Menu Vind Restaurant
* vrijdag 10 april 2015 *

Smulpaapje kookt! - Paella

Susan Aretz – Recepten

basisreceptkiprijstvis

Soms zijn er van die gerechten die je niet maakt omdat je dénkt dat ze te moeilijk zijn. Ja, ik heb die momenten ook. Geloof me. Want paella was zo’n gerecht. En ik zeg met nadruk wás. Want van Mercat in Amsterdam (hét restaurant om lekker paella te eten) kreeg ik in het kader van hun paellaweek een aantal ingrediënten thuisgestuurd om zelf paella mee te maken.

Na wat research over de verschillende soorten paella maakte ik uiteindelijk deze variant. Het bleek vele malen makkelijker (én sneller!) om te maken dan ik ooit had gedacht. Een echte aanrader dus!

Paella Smulpaapje

Voor ruim 6 personen

2 el olie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook
20g platte peterselie, fijngesneden (en wat extra voor garnering)
1 chorizo, in blokjes (ik gebruikte die van Stegeman)
2 kippendijen, in blokjes
1 blik San Marzano gepelde tomaten (zonder sap) (o.a. bij AH of Foodelicious)
450g paella rijst (bijvoorbeeld via Foodelicious)
600ml visbouillon
saffraan, 2 kneepjes ongeveer
500g mossels, goed gewassen en kapotte schelpen verwijderd
250g rivierkreeftjes (netto gewicht)
250g grote garnalen (zonder schil/kop)

Basis voor paella

Verwarm een grote, stevige pan. Liefst een paella pan, maar aangezien ik die niet heb heb ik een grote gietijzeren le Crueset achtige pan gebruikt. Verhit de olijfolie en fruit er dan de ui, knoflook en peterselie 2-3 minuten in aan. Doe er dan de chorizo en kippendijen bij en bak een minuut of vijf aan, tot de kip goed is dichtgeschroeid. Haal kip en vlees eruit en bewaar even apart.

Het is net risotto

Doe vervolgens de rijst in de pan en bak even een minuutje aan, zoals je ook met risotto zou doen. Saffraan, naar smaak erbij. En dan mogen nu de uitgelekte tomaten erbij, als ook de bouillon. Breng dit alles aan de kook en laat dan een minuut of tien zachtjes pruttelen, zodat de saus kan inkoken. Doe kip en vlees weer in de pan en roer goed door.

Kip, vlees en garnalen in de paella

Hierna laat je alles nog een kwartiertje pruttelen, terwijl je regelmatig roert zodat de rijst gelijkmatig gaar kan worden. De laatste 8 minuten gaan de mosselen erbij en schep je alles om. Dit is precies genoeg tijd voor de mossels om open te gaan. In de laatste minuten gaan de rivierkreeftjes en garnalen erbij, die hoeven namelijk alleen maar warm te worden.

Varieer met paella

Met de vulling van paella kun je overigens eindeloos variëren. Je kunt in plaats van kip ook meer vis gebruiken, bijvoorbeeld een stevige witvis. Of neem vongole in plaats van mossels. Kies waar jij van houdt!

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier