Smulpaapje kookt! – Paella



Soms zijn er van die gerechten die je niet maakt omdat je dénkt dat ze te moeilijk zijn. Ja, ik heb die momenten ook. Geloof me. Want paella was zo’n gerecht. En ik zeg met nadruk wás. Want van Mercat in Amsterdam (hét restaurant om lekker paella te eten) kreeg ik in het kader van hun paellaweek een aantal ingrediënten thuisgestuurd om zelf paella mee te maken.

Na wat research over de verschillende soorten paella maakte ik uiteindelijk deze variant. Het bleek vele malen makkelijker (én sneller!) om te maken dan ik ooit had gedacht. Een echte aanrader dus!

Paella Smulpaapje

Voor ruim 6 personen

2 el olie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook
20g platte peterselie, fijngesneden (en wat extra voor garnering)
1 chorizo, in blokjes (ik gebruikte die van Stegeman)
2 kippendijen, in blokjes
1 blik San Marzano gepelde tomaten (zonder sap) (o.a. bij AH of Foodelicious)
450g paella rijst (bijvoorbeeld via Foodelicious)
600ml visbouillon
saffraan, 2 kneepjes ongeveer
500g mossels, goed gewassen en kapotte schelpen verwijderd
250g rivierkreeftjes (netto gewicht)
250g grote garnalen (zonder schil/kop)

Basis voor paella

Verwarm een grote, stevige pan. Liefst een paella pan, maar aangezien ik die niet heb heb ik een grote gietijzeren le Crueset achtige pan gebruikt. Verhit de olijfolie en fruit er dan de ui, knoflook en peterselie 2-3 minuten in aan. Doe er dan de chorizo en kippendijen bij en bak een minuut of vijf aan, tot de kip goed is dichtgeschroeid. Haal kip en vlees eruit en bewaar even apart.

Het is net risotto

Doe vervolgens de rijst in de pan en bak even een minuutje aan, zoals je ook met risotto zou doen. Saffraan, naar smaak erbij. En dan mogen nu de uitgelekte tomaten erbij, als ook de bouillon. Breng dit alles aan de kook en laat dan een minuut of tien zachtjes pruttelen, zodat de saus kan inkoken. Doe kip en vlees weer in de pan en roer goed door.

Kip, vlees en garnalen in de paella

Hierna laat je alles nog een kwartiertje pruttelen, terwijl je regelmatig roert zodat de rijst gelijkmatig gaar kan worden. De laatste 8 minuten gaan de mosselen erbij en schep je alles om. Dit is precies genoeg tijd voor de mossels om open te gaan. In de laatste minuten gaan de rivierkreeftjes en garnalen erbij, die hoeven namelijk alleen maar warm te worden.

Varieer met paella

Met de vulling van paella kun je overigens eindeloos variëren. Je kunt in plaats van kip ook meer vis gebruiken, bijvoorbeeld een stevige witvis. Of neem vongole in plaats van mossels. Kies waar jij van houdt!

Gepubliceerd op 10 april 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!
9 mei 2024
spatchcock chicken bbq
 
Spatchcock chicken van de barbecue

Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!