Menu Vind Restaurant
* donderdag 3 december 2015 *

Smulpaapje kookt! - Milde Franse uiensoep

Susan Aretz – Recepten

soep

Een klassieker uit de Franse keuken, maar dan ook vriendelijk voor de smaakpapillen van kleine Smulpaapjes. Deze milde Franse uiensoep is zo'n heerlijk gerecht om in het weekend te maken, als buiten de wind om het huis giert.

Natúúrlijk serveer je deze soep met stokbrood en gegratineerde kaas!

Voor 4 grote kommen

50g boter
500 – 750g uien, dunne ringen
4 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
1el suiker
1 teen knoflook (meer mag!) geraspt
1el bloem
100ml witte wijn (weglaten kan ook)
1 groot laurierblad
1 pot runderfond (380ml)
500ml groente of vleesbouillon

Voor erbij: Stokbrood & Gratineerkaas

Milde Franse uiensoep

In een grote soeppan smelt je de boter. De hoeveelheid uien is afhankelijk van hoe sterk je de smaak wilt. Ik koos voor een milde variant en gebruikte 500g (nettogewicht) aan uienringen. Meer mag natuurlijk, de smaak wordt er meer uitgesproken van.

Bak de uienringen, die je bestrooit met de tijmblaadjes, 10 minuten op zacht vuur. Dan de suiker erbij en bak nog eens 20 minuten. De uien karamelliseren op deze manier.

Smaakmakers

De knoflook toevoegen, en een minuutje op hoger vuur meebakken. Strooi dan de bloem erover, schep goed om en bak ook een minuutje mee. Afblussen met de wijn, goed doorroeren en een minuutje laten pruttelen.

Franse uiensoep met gegratineerd stokbrood

Giet de fond en bouillon erbij, laurierblad erin en aan de kook brengen. Laat het zo 20-30 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met goed wat versgemalen peper en Maldon zout. In de tussentijd verwarm je de grill van je oven tot 200C en strooi je de kaas over de stukjes stokbrood. In de laatste 5 minuten van het koken van je soep grill je deze onder de grill tot de kaas gesmolten en goudbruin is. Serveer in (of bij) de soep.

 

Eén reactie

Reactie van Bas

Ben geen uiensoep liefhebber, maar dit recept nodigt toch uit om het een keertje zelf te maken...

Reactie formulier