Menu Vind Restaurant
* woensdag 12 november 2014 *

Smulpaapje kookt! - Mayonaise

Susan Aretz – Recepten

basisrecept

Geen back to basic rubriek is compleet zonder dit recept. En hoewel ik negen van de tien keer een pot pak, gewoon omdat het makkelijker is, gaat er echt niets boven zelfgemaakte mayonaise.

Zeker niet als je weet dat het eigenlijk super makkelijk is om zelf je mayonaise te maken.

Voor een grote pot

2 eidooiers
1tl Dijon mosterd
1tl koud water
Neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie) – ongeveer 400ml
½ citroen (het sap)
zout en peper
Optioneel: verse kruiden

Zo maak je mayonaise zelf

De sleutel is dat je de ingrediënten klaar hebt staan en liefst zoveel mogelijk op kamertemperatuur. Neutrale olie is belangrijk, omdat je hiermee voorkomt dat de mayonaise teveel de smaak van bijvoorbeeld extra vierge olijfolie aanneemt.

Basisrecept mayonaise

Doe de eidooiers in een schone kom en de mosterd en het water erbij. Met een handmixer maak je hier een glad geheel van. In een langzame straal giet je nu de olie erbij, terwijl je voortdurend blijft mixen. Je ziet de massa langzaam veranderen in mayonaise. Hoe dik of dun je je mayonaise wilt is aan jou, vandaar dat de hoeveelheid olie een indicatie is. Ik hou persoonlijk van een wat dikkere mayo.

Smaakmakers

Heb je de gewenste dikte dan gaan nu de smaakmakers erbij. Voor mij, altijd, vers citroensap en in ieder geval Maldon zout en versgemalen zwarte peper. Maar heel lekker is ook om er wat verse kruiden door te doen. Kijk wat je in huis hebt, denk aan fijngesneden bieslook of fijngesneden platte peterselie.

Houdbaarheid

Schep de mayonaise in een schone, afsluitbare pot. Je kunt ‘m op die manier enkele dagen in de koelkast bewaren. Maar let wel, er zit rauw ei in dus bij twijfel, niet meer opeten! Daarentegen is zelfgemaakte mayonaise zó lekker dat het met dat opgaan wel goed zit :-)

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier