Menu Vind Restaurant
* zaterdag 29 maart 2014 *

Smulpaapje kookt! - Lemon Meringue Pie

Susan Aretz – Recepten

bakkenpasentaartzoet

Afgelopen dagen was Smulpaapje te gast in de culinaire boerderij van Hof van Saksen. Om allerlei nieuwe gerechten voor jullie te maken. Maar ook om eens lekker weer een taart te bakken. En die werd door jullie ook nogal aantrekkelijk bevonden.

Meer dan 244 keer werd de like knop op Facebook ingedrukt. Tja, en belofte maakt schuld. Dus klik ook hier maar gauw verder!

Neem voor deze taart wel de tijd. Maar laat je niet afschrikken door de lengte van dit recept, want het is echt makkelijker te maken dan je denkt! Zorg wel dat je alle stappen goed doorloopt, inclusief alle wachttijden. En laat je ons ook even een foto zien van het resultaat?! 

Voor het deeg

200g bloem
2el poedersuiker
125 ongezouten boter, koud
3 el koud water
Springvorm 26cm

Zo maak je zelf kruimeldeeg

Zeef de bloem en suiker in een grote kom. Snijd de boter met een mes in kleine stukjes. Doe die bij de bloem en hussel ze met twee messen door de bloem. Je snijdt ze bij wijze van spreken in de kom in nog kleinere stukjes. Daarna ga je met je handen aan het werk en verkruimel je de boter in de bloem, tot je kruimels overhoudt en er geen grote stukken boter meer in de kom zitten. Doe het koude water erbij en kneed er een samenhangend deeg van. Doe dit snel, je voorkomt hiermee dat de boter weer te warm wordt. Maak er een dikke schijf van. Pak die in folie in en leg een kwartier in de koelkast.

Goede bodem is de basis

Besprenkel je werkblad met bloem, als ook je handen en de deegroller. Rol je gekoelde deeg uit ter grootte van je springvorm. Als er scheurtjes in het deeg komen kun je die heel makkelijk weer repareren. Voorzichtig het deeg in de vorm doen. Snijd eventueel de randjes netjes weg. Zorg dat het deeg tot in ieder geval halverwege de vorm komt, zodat de vulling er straks goed in past. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem, zodat hij straks tijdens het bakken niet omhoog komt. Zet de vorm nu nog 20 minuten in de koelkast.

Blind bakken

Verwarm de oven voor op 190C. Pak een vel bakpapier en leg die op de bodem van je ongebakken deeg. Hierop doe je een blinde vulling. Dat klinkt spannender dan het is. Heb je nog een pak ongekookte pasta, kiep die dan hierop (die kun je daarna niet meer koken, maar wel vaker nog gebruiken als blinde vulling) Door het gewicht van de vulling bak je het deeg, zonder dat het meteen bruin wordt. Zet de vorm met blinde vulling in de oven en bak 15 minuten. Daarna haal je de vorm uit de oven, doe je de pasta in een schaal, gooi je het bakpier weg en zet je de vorm nog 10-12 minuten in de oven. Het deeg hoeft niet goudbruin te worden, maar een hele lichte kleur te krijgen en gaar te zijn. Haal de vorm uit de oven, maar laat de  oven nog wel aanstaan. De temperatuur kan wel terug naar 180C

Citroenvulling

2 citroenen, schoongeboend
3 el maïzena
175ml water
3 eieren, kamertemperatuur en gesplitst. In één bakje de eiwitten, in de andere de dooiers
60g kristalsuiker
30g ongezouten boter, in blokjes van een centimeter

Voor de meringue
150g suiker

Zo maak je lemon curd

Rasp de citroenen en vang de de rasp op, pers ze daarna uit en doe het sap bij de rasp in een pannetje. Mix daar de maïzena door en doe dat in een pannetje. Giet er 175ml water bij en breng het geheel al roerend aan de kook. In eerste instantie is de substantie melk wit, daarna wordt ‘ie doorzichtig. Zodra het kookt haal je het van het vuur af en blijf je een minuutlang roeren. Doe de eidooiers erbij, net als de suiker en roer goed door. Als laatste de boter erbij en mengen tot dat die is gesmolten. Dit alles giet je nu in de vorm, op het deeg tot iets onder de rand van het deeg.

Meringue maken

Meringue is niets anders dan eiwit en suiker. Heb je een Kitchenaid-achtig apparaat, dan is dat zo gedaan. Maar ook met een gewone handmixer is het prima te maken. Doe de eiwitten in een schone, vetvrije kom en klop ze tot dat je pieken krijgt die nog wel iets omvallen als je de mixer omhoog haalt. Doe er na een eetlepel suiker bij en mix verder. Doe beetje bij beetje de rest van de suiker erbij terwijl je doormixt. Als alle suiker erin zit zullen de pieken van het eiwit nòg steviger zijn en rechtop blijven staan. Op dat moment is je meringue klaar!

Je bent er bijna!

De meringue is de figuurlijke kers op deze taart. Met een lepel breng je het eiwit op de bovenkant van je citroenvulling, Maak draaien op de bovenkant, dat geeft straks een mooi effect als de taart gebakken is. Breng de vorm nu weer naar de oven en bak nog een laatste 15 minuten, totdat het dat mooie kenmerkende gebrande effect heeft. Blijf in de buurt van de oven, aangezien temperaturen per oven kunnen verschillen! Haal de taart nu uit de oven en laat ‘m helemaal afkoelen!

Serveren

Maak de springvorm open en presenteer je taart op de mooiste schaal die je hebt. Nodig je vrienden uit, maak er een feestje van en geniet met volle teugen van een van de lekkerste taarten die je ooit hebt gemaakt. Geniet er van!

Foto: Dianthe Speets

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier