Menu Vind Restaurant
* zondag 22 november 2015 *

Smulpaapje kookt! - Lasagne

Susan Aretz – Recepten

italiaansovenschotelpasta

Lasagne lijkt altijd een hele klus, maar wist je dat dat alleszins meevalt. Het meest fijne vind ik nog wel dat je het in etappes kunt doen. De ene dag de saus. De andere dag alles tegelijk in de oven.

Want het eindresultaat is altijd weer een dampende ovenschaal vol heerlijks. En gesmolten kaas natuurlijk. Oh hoe ik hou van gesmolten kaas!

Voor 4-6 personen

250g champignons, in plakjes
2el neutrale olie
1tl oregano
1 - 2 tenen knoflook, uit de pers
200g rundergehakt (liefst biologisch)
100g ham (reepjes of blokjes)
150g geroosterde paprika (of gebruik verse paprika)
150g mais (uit blik)
1 blik gepelde tomaten
mespunt gerookt paprikapoeder (Foodelicious of AH) - of gebruik gewoon paprikapoeder
zout & peper
lasagnebladeren (hoeveelheid afhankelijk van je ovenschaal)
1 bol buffelmozzarella
150g geraspte gratineerkaas

Oven voorverwarmen op 180C – ovenschaal

Homemade lasagne

Bak, zonder olie toe te voegen, het gehakt rul en goudbruin in een hete hapjespan. Haal het daarna uit de pan en zet even apart. In de pan verhit je de olie en bak je op hoog vuur de champignons aan. Je kunt iedere combi aan champignons gebruiken. Strooi zout, peper en oregano over de gebakken champignons en schep door. Bak tot slot de knoflook een minuutje mee.

Smaakmakers

Voeg nu het gehakt, de ham, paprika, mais en het blik tomaten toe. Breng op smaak met de gerookte paprika, roer even door en breng alles aan de kook. Laat op medium vuur 10 minuten pruttelen, zodat de saus kan inkoken. Verwarm in de tussentijd de oven voor.

Verse lasagnesaus bomvol groente

In een ovenschaal op de bodem eerst een laag saus, daarop zoveel lasagnebladeren als nodig is om de sauslaag af te dekken. Dan de helft van de mozzarella erover verspreiden. Daarop weer een laag saus, lasagnebladeren en mozzarella. Als laatste eindig je met een laag saus, mozzarella en daarover heen nog een laag geraspte (gratineer) kaas. Zet dit in de voorverwarmde oven en bak een half uur tot de bovenkant mooi goudbruin is en je lasagne door en door heet is. Laat ‘m uit de oven nog eerst even 5 minuutjes staan voordat je de lasagne aansnijdt en serveert. Smullen maar!

Efficiënt koken

Wil je de lasagne van te voren klaar maken dan kan dat heel goed. Laat dan de saus helemaal afkoelen, bouw de ovenschotel laagje voor laagje op en zet afgedekt in de koelkast. Op de dag van afbakken zet je de schaal in de voorverwarmde oven. Bak net zo lang tot de kaas mooi gesmolten is en de lasagne door en door warm is.

 

 

2 reacties

Reactie van Petra

Kan je een indicatie geven van hoe lanog af te bakken de volgende dag?

Reactie van Smulpaapje

Ik zou de oven voorverwarmen op 170-180C en dan een half uurtje er in zetten en dan even controleren of 'ie warm genoeg is

Reactie formulier